Националният отбор на САЩ по баскетбол вероятно ще може да разчита на най-добрите си играчи за предстоящите през 2024 година Олимпийски игри в Париж, съобщи специализираното издание The Athletic.

Според източник, близък до тима, лидерът във вечнатата класацията по отбелязани точки в Националната баскетболна асоциация ЛеБрон Джеймс е приел присърце идеята да играе на Олимпиадата и е готов да участва в турнира във френската столица.

38-годишният Джеймс дори се е нагърбил със задачата да привлече в отбора всички най-големи американски звезди и вече е получил положителен отговор от крилото на Финикс Сънс Кевин Дюрант, играчите на Голдън Стейт Уориърс Стеф Къри и Дреймонд Грийн, крилото на Бостън Селтикс Джейсън Тейтъм, както и от съотборника си в Лос Анджелис Лейкърс Антъни Дейвис.

Гардовете Девин Букър (Финикс Сънс), Деймиън Лилард (Портланд Трейл Блейзърс), Де'Аарън Фокс (Сакраменто Кингс) и Кайри Ървинг (Далас Маверикс) също обмислят възможността да облекат екипа на националния отбор догодина.

Ако всички те дадат положителен отговор, това автоматично ще запълни 10 от 12-те места в националния отбор, а американците определено ще бъдат с доста по-класна селекция от тази, която изпратиха на световното първенство в Япония, Индонезия и Филипините, което завърши в неделя. На него баскетболистите на старши треньора Стийв Кър завършиха на четвърто място, допускайки загуби от Литва, Германия и Канада и за втори пореден път останаха без медал от световно.

С националния отбор на САЩ ЛеБрон Джеймс спечели олимпийската титла през 2008 година в Пекин и през 2012 година в Лондон. Дюрант също бе част от състава в британската столица, като той стана олимпийски шампион и на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година и в Токио 2020. Къри пък никога не е играл на Олимпиада, но два пъти е ставал световен шампион - през 2010 и през 2014 година, като в първия случай в тима бе и Дюрант.