Отборите на Германия и Сърбия ще определят новия световен шампион по баскетбол. Претендентите за златните медали се изправят един срещу друг в спор за златните медали на шампионата във Филипините днес от 15:40 часа българско време.

Както е известно, германците се превърнаха в единствения отбор, който не допусна нито едно поражение по пътя към финалния дуел. Селекцията на Гордън Хърбърт записа пет последователни успеха в първите две групови фази, а след това срази Латвия с 81:79 на четвъртфиналите и елиминира големите фаворити от САЩ със 113:111 в епичен четвъртфинален дуел. По този начин Бундестима се класира за първи път за финал на Световно първенство, след като най-доброто постижение на отбора в историята бе трето място на надпреварата през 2002-ра.

THE DAY HAS COME. 🏆#FIBAWC x #WinForAll pic.twitter.com/DhPr4crSmh

— FIBA Basketball World Cup 2023 🏆 (@FIBAWC) September 10, 2023

Тимът на Сърбия пък вече е достатъчно опитен и ще играе на втори финал в последните три издания на световни първенства. Воденият от легендарния селекционер Светислав Пешич състав отново достигна до битката за златните медали, въпреки че не можеше да разчита на редица важни играчи като Никола Йокич, Василие Мицич, Никола Калинич, Владимир Лучич и др. Западните ни съседи допуснаха само едно поражеие до този момент - със 76:78 от Италия в груповата фаза, но в елиминациите бяха достатъчно убедителни, като първо елиминираха Литва с 87:68, а след това изхвърлиха и Канада с 95:86. Така “плавите” са финалисти за втори път след 2014-а, когато загубиха от последния шампионски отбор на САЩ.

В историята на световните първенства Сърбия и Германия са се изправяли един срещу друг само веднъж, като това се случва в първата фаза на шампионата в Турция през 2010-а. Тогава германците записват сладък успех с 82:81, но така и не успяват да прескочат групата си, докато сърбите излизат от нея начело с актив от 4-1. След този двубой двата тима изиграват още осем двубоя от всякакъв характер, като балансът в тях е 4-3 в полза на Сърбия.