Страхотен пример за трудолюбие и съпричастност в трудни моменти показаха млади волейболисти на ВК Металург (Перник) и техните ръководители, които се включиха в почистването на плажа на Арапя след тежкото природно бедствие. Още на следващия ден след опустошителната буря те излязоха на плажа, като се заловиха за работа с ентусиазъм и желание да дадат своя принос за отстраняването на отломките.

68 деца и четирима треньори от ВК Металург попаднаха в окото на бурята по Южното Черноморие. Младежите са на подготвителен лагер в Арапя. Пристигнали са в курорта в понеделник и ще останат до неделя. Ето разказа на президента и треньор във ВК Металург Мирослав Илиев за BGvolleyball.com за ситуацията:

"Всичко е наред. Ние сме малко по-настрани от плажа, по на високо в хотелска част и при нас няма наводнение. Ако бяхме по-надолу към морето, можеше да има и фатални последици."

"Тъкмо пристигнахме, направихме тренировка привечер и бурята се разрази. Прекъсна тока. Цели 12 часа бяхме без електричество. Стояхме в хотела. Но децата не се уплашиха. Въпреки тежките условия навън не спряхме тренировъчния процес. Водихме занимания вътре в хотела, по стълбите и в конферентните зали. Благодарение на усилията на домакините, храна и вода имаше. Най-тежко за децата бе липсата на ток. Вечерта се събраха на свещи по стаите, говориха си, прекараха на тъмно и заспаха в непривични условия. Батериите на телефоните им паднаха и те попаднаха в напълно непривична обстановка. Но нямаше паника и се справиха."

"Още сутринта на другия ден тръгнах към плажа. Видях какво е състоянието и хората, които се бяха заели с разчистване. Веднага взехме решение да се включим. Смятам, че децата трябва да се учат да помагат, особено в такива извънредни ситуации. Всички прегърнаха идеята, показаха желание, не е имало нито секунда мрънкане или недоволство. В следващите часове ние, заедно с доброволците и останалите местни хора, почистихме плажа. За тежката техника, която бе повикана, остана да изрине огромните купчини отпадъци, които бяха събрани на пясъка. Адмирации за децата, горд съм с тях. Показахме, че в трудни условя можем да се сплотим. На връх празника 6 септември спазихме напълно девиза "Съединението прави силата"."

"Снощи гледахме заедно мача България - Франция от Европейското във Варна на видеостена. За съжаление не успяхме да победим, но атмосферата при нас беше страхотна. Децата гледаха с огромен интерес, постоянно скандираха Цецо Соколов и имената на останалите национали, радваха се, все едно, че бием. Те се вълнуваха много, защото това ни е първи спортен лагер от създаването на клуба. Стартирахме ВК Металург преди една година, сега заведохме на лагер 68 деца, което за нов клуб е голямо развитие."

"Това преживяне за децата е уникално и ще остави незабравим отпечатък върху тях. Всички ще го помнят не само заради създалата се обстановка, но заради това, че е първи лагер за клуба ни. Ще станем още по-сплотени. Тук сме с всички наши отбори, от най-малки до момичета и момчета под 16 години. Преживяното е голям опит за тях. Няма да има паника, когато спре тока или се случи нещо друго извън познатото ежедневие. Ще знаят, че могат са се справят и без електричество, както и със собствени сили."

"Надявам се от тук нататък да ни тръгне по вода (не като тази, смее се). Имаме амбиции и желание да развиваме ВК Металург и школата на клуба. Силно се надявам хубавото тепърва да предстои“, завърши разказа си Мирослав Илиев.