Селекционерът на националния отбор на България по волейбол - Пламен Константинов, говори след загубата на "лъвовете" от Франция с 0:3 гейма. Родните състезатели отпаднаха от осминафиналите, докато "петлите" продължават напред в следващата фаза. Нашият треньор подчерта, че липсата на класа и опит са си казали думата в днешната среща.

"Сбърка съдията, когато направихме ас в първия гейм. Даде грешно отсъждане за зона, повторният сервис вече е на шанс. Там може би се пречупи. Започнахме втория гейм с мисълта за първия. Късно започнахме да се бием, пуснахме французите - не можем да пускаме така олимпийския шампион. Това е липса на опит от някои състезатели, а донякъде и на класа", заяви Константинов пред Sportal.bg.

"Не ни стига - тука ни е мястото. Искаше ни се нещо повече, реалността е, че след като загубиш двата мача от големите отбори - това означава, че си далеч, не трябва да се заблуждаваме, а да си кажем реалността. Искахме да внесем опит, но трябва да се гледа реалността и да се гради отбор с млади момчета, с нов отбор, който да трупа опит. Само така ще се върне волейболът ни на конкурентно ниво".

"Залата повече ни натисна, отколкото ни помага - не е упрек. Публиката беше шампионска. Хората нямат вина - всеки един състезател може само да мечтае да играе пред такава публика. Един отбор изтърпява момент на притеснение, когато играе пред такава публика. Колко ще е дълъг периодът на привикване, за съжаление, то е много дълго".

"Ще има козметични промени, но няма да правим много големи. Аз пак оставам на мнението си, че независимо от резултатите на европейското първенство трябва да се направи опит с това, което сега е най-добро. Завършва този турнир и пътят е отворен за младите момчета и за нов отбор. Трябва да се работи на олимпийски цикли. Явно класата ни момента не е такава, която не може да бъде конкурентна", добави още специалистът.

"Олимпийската квалификация е част от цикъла. Генерални катаклизми е безсмислено да се правят. Няма да донесе полза, ако сега извикаме млади. Ще има козметични промени състава. След това вече трябва дългосрочна стратегия и планиране. Трябва да се подмлади отборът и той да трупа опит. Да пише сам своята история, а не да гледа в миналото и предишните поколения. Не съм разговаря със Салпаров. За олимпийската квалификация разчитам на тези, които в момента са тук. За седмица или месец не можем да произведем хора на някои постове. След такива емоционални мачове понякога се взимат прибързани решения. Аз разчитам на Теди. Шансовете ни на квалификацията са малки."

Снимки: Startphoto