Испанският Хетафе покани юношата на Ботев Пловдив Атанас Чернев да подпише договор с тях, научи BgDerby.com лично от мениджърската агенция, която представлява играча и от самия футболист. Както не отдавна единствени ви разкрихме Наско замина за Испания за да се присъедини към Леганес. В последният момент обаче е дошла и поканата от Хетафе и тя е била неустоима за играча. За съжаление сложната ситуация в испанската столица накара ZAC FOOTBALL AGENCY и родителите на Наско преждевременно да прекратят тренировките с отбора на Хетафе U-19. В Кралство Испания Covid-19 рисува апокалиптична картина за футбола на всички нива. Вчера, 12 март, Испанската Футболна Федерация прие решение, с което прекратява всички първенства за неопределено време. Обстановката предизвикана от този вирус не остави друга алтернатива за талантливият български бранител.

"Първоначалният ни спортен план беше за 4 пълни месеца с Хетафе U-19 и въпреки малкото време, което имахме/не пълни два месеца/, качествата на футболиста и огромният му потенциал за развитие, успяха да убедят ръководството на Хетафе в лицето на спортният директор да ни покани в удобно за нас време и при по добра здравна обстановка да проведем преговори с цел подписване на договор. Отлична новина за Атанас Чернев, който ако се договорим по условията с Хетафе ще продължи изграждането си в топ лигата на Европа", разкриха за BgDerby.com от ZAC FOOTBALL AGENCY.

Атанас Чернев се съгласи да разкаже за читателите на BgDerby.com за първите си 50 дни в Испания:

Защо Испания?
"
Със ZAC FOOTBALL AGENCY LTD, агенцията която ме представлява, дълго време оценявахме ситуацията, в която попаднах след отстраняването на Желко Петрович, като треньор на Ботев и връщането ми с U19. Шок, напрежение, тренировките ми в най-добрият случай с 10 човека, казах си: До тук с Ботев Пд!. Заедно със семейството ми взехме тежкото решение, че е време за драстична промяна. Агента ми ме убеди, че няма как да стана топ защитник, в който и да е български отбор, с който и да е български треньор, в близките 100 години. Той е убеден, че защитниците в България не се подготвят тактически и технически правилно. Каза ми, че цял живот ще чувствам несигурност в действията си, ако не се подготвя на ниво и не имплементирам нужните навици и качества характерни за защитниците.

Благодарен съм му, че убеди спортно-техническото ръководство на Хетафе, да ми даде възможността да тренирам с хувенил А, DH-5. В групата са най добрите младежи на Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Валядолид, Хетафе, Райо Валекано, Леганес, и т.н. Групата е най-силната в Испания, и носи печата на световен лидер в юношеският футбол до 19 години.

Първите впечатления
"
Първата ми тренировка, закъснях. Лаура, супервайзера, която ме транспортираше към тренировъчната база в Хетафе, беше объркала началният час на заниманието. Тя се обади лично на координатора в опит да смекчи ситуацията. Закъснявахме, а за капак попаднахме в супер задръстване. Казах си, по-лошо няма на къде. Закъснявам за първата си тренировка в отбор от LALIGA, без думи. Никога не съм си го представял така. Ако от мен зависеше сигурно щях да съм човека, който първи отваря вратите на тренировъчната база, а когато пристигнахме отбора вече излизаше на игрището. После тренировката ми се получи отлична.

Посрещането
След първата тренировка, Живко, шефа на агенцията, която ме представлява, ме покани в офиса на спортният директор. Господинът ни посрещна много радушно и заяви високите спортни очаквания, които имат към мен. Останах приятно изненадан, защото знаеше всеки един от детайлите, които агента ми беше уговорил с Хетафе. Беше се запознал и с игрите ми за Ботев Пловдив. Накрая ми пожела успех в Хетафе. Накара ме да се почувствам специален.

Конкуренцията
"Спокоен съм, трябва да продължавам да работя, треньора дава шанс на всички. Имаме много добри защитници и конкуренцията е жестока, това което трябва да правя е да продължавам да работя и да се възползвам от възможностите, които ми се дават. Спортният директор в прав текст ми каза, че ако се справям добре, ще ми предложат договор за идващата година с отбора."

Адаптацията
"Идвам в нов отбор, в нов клуб. Първите ми тренировки логично бях малко нервен, но си казах че това е напълно нормално и когато топката започна да се търкаля ще се успокоя. След това колегите се постараха де не акумулирам повече напрежение, въпреки конкуренцията се опитват да са ми полезни със съвети. Това наистина помага и ти дава самочувствие да продължиш напред. Всички ми помогнаха в този момент, затова няма да казвам имена със страх да не пропусна някого от момчетата."

"Също искам да благодаря и на ZAC. Те създадоха персонален екип “клетка“, която неуморно 24 часа, се грижи за мен и най- малките детайли от планираният спортен план. Този персонален начин на работа са го създали, за да разкрият потенциала ми в полза на това да изживея най смелите си мечти и постигна максимално футболно майсторство. Помагат ми винаги да взимам правилните решения, както в игрището така и извън него. Радвам се, че съм част от тази реалност."

След само 10 дни на адаптация се почуствах едно цяло с отбора. На тренировка, старши треньора ме поощри няколко пъти пред групата. Този факт ме учуди понеже по принцип не говори с футболистите, следи тренировката и си води бележки. Физическите ми възможности вече са на нивото на съотборниците ми.  

Тренировките

"Тренирам 4 дни в седмицата. Понеделник, сряда, четвъртък и петък. Тренировките ни са двучасови и повярвайте супер интензивни. В началото очите ми не свикваха с бързината, с която се работи. Атмосферата е професионална. Тренира се така, както се играе, стремим се да постигаме целите на тренировката. Треньорите работят в личен и колективен план. Качеството, което постигат е гаранцията, която прави разликата за в бъдеще. Сега вече мога да кажа, аз съм тренирал и играл с най-добрите от най-добрите. Знам, какво качество трябва да предложа, а и какво се изисква от мен в офанзивен и дефанзивен план.

След тренировка разтоварваме мускулатурата разбира се, ако е необходимо ползваме физиотерапевт, храним се, почиваме, сиеста (смее се), после изучавам испански език. Имам дни, в които през свободното ми време изучавам и предметите по които ми предстои да положа изпити, все пак съм и частен ученик. В други дни се разхождам из Мадрид, харесва ми. В събота или неделя задължително присъствам на мачовете на 1 или 2 отбор на Хетафе. Тази година имам късмета отбора да е в добра форма, в момента са в челото на таблицата на класиране, гледах ги с Валенсия, уникален мач с 3 гола и 12 положения пред вратата на Хайме Доменек.

Поканата

"На 9 март треньорът проведе разговор с мен, като ме покани в отбора за сезон 2020/2021, попитаме и как ми се струва предложението му."

 

В BgDerby.com се поинтересувахме и какво мислят от агенцията за своя клиент: "Когато чувството ви за професионална удовлетвореност произхожда от кристалният образ в очите на седемнадесетгодишен хлапак и го разчиташ, като пълното щастие и постигане на заветната цел, тогава разбираш, че създадената себестойност те прави и щастлив!"