Помощник-треньорът в тима на ЦСКА Георги Давидов организира успешен четвърти камп за деца, като при последния, който се проведе днес в залата на "армейците", темата беше - основни техники на стрелбата. След двучасовото занимание, баскетболният специалист говори пред Sportal.bg за проблемите при подрастващите и ползата от присъствието на познати имена от НБЛ на подобни събития. 

- Успешен камп, изглежда има сериозен интерес на децата към заниманията, които организираш за четвърти път. 
- На кампа дойдоха 21 деца. Все пак това е максималната бройка деца, с които можем да свършим работата си добре, тъй като бяхме само четирима – трима треньори (б.р. Георги Давидов, Даниел Клечков и Брандън Йънг) и едно момче от нашата школа, което е изключителен стрелец и просто исках да му дам на него шанс да види как стоят нещата от другата страна.

- Каква е средната възраст на децата, които бяха днес в залата на ЦСКА? 
- Посещаемостта днес беше най-голяма от деца между 10-12 години, което е много подходяща възраст. Идват деца от всички школи. Има деца от Левски, Славия, Локомотив, от Благоевград, от Свищов и Търговище. Това изключително много радва мен и другите треньори.

- Присъствието на Брандън Йънг до каква степен засилва интереса на децата към този капм? 
- Това са големите герои в баскетбола – състезателите. Те правят шоуто, те правят зрелището и аз много се радвам, че Брандън никога не ми отказва и винаги се отзовава, когато става въпрос за кампове за деца. Да, естествено за децата това са звезди, това са техни идоли, до които могат да се докоснат наистина на терена. Това е безценно. Всички действащи състезатели, които до момента съм канил са първо страхотни професионалисти и след това качествени хора.

17
17

- Кой е най-големият проблем, който се забелязва при подрастващите? 
- Тези деца, които идват при нас наистина имат нужда от корекция в стрелбата. Има елементи, които не са овладени и трябва да се коригират задължително, защото колкото повече един състезател остарява, толкова по-трудна става корекцията след това. След 18-годишна възраст е почти невъзможно нещо да се промени, защото това са едни двигателни овладени навици, които трудно се променят. Децата се променят, защото те не са обременени и като цяло това е целта на този камп.

- Често казваме, че няма високи деца. Как ти се струва ръстът на тези деца тук на кампа спрямо тяхната възраст? 
- Все пак това са малки деца – 12-13 години. Нормален е ръстът им.

17

- Виждали сме и деца по 2 метра на тази възраст... 
- Да, определено. Но засега не идват такива при мен за съжаление. По принцип изоставаме в ръста в баскетбола. Като чели много повече деца залитат към волейбола, не знам каква е причината да отиват там. Може би вината е и в нас, в треньорите като цяло, че не селектираме възможно най-доброто и не се отдаваме напълно в издирването на точно такива ръстови състезатели. Да, мога да кажа, че в момента баскетбола изпитва проблеми настъпва дефицит на ръст.

Снимки: Sportal.bg