Селекционерът на женскивя ни национален отбор Лоренцо Мичели говори пред официалния сайт на БФВолейбол веднага след края на българското участие на Европейското първенство. Българските момичета изпълниха целта и се класираха сред осемте най-добри. В последния мач България загуби на 1/4-финала от Нидерландия с 0:3.

"Искаше ми се днес да видя по-добро представяне от нашия отбор", коментира Мичели. "Но трябва и да признаем, че на този етап Нидерландия е твърди силна за нас. Не започнахме добре и нямаше какво да направим."

"Много съм горд от представянето на момичетата по време на цялото Европейско първенство. Не мога да им кажа нищо, защото те се представиха страхотно. За почти всички това турнирът беше нещо съвсем ново. Затова не искам да натъртвам на днешния мач. И по-силно да бяхме играли, Нидерландия щеше да спечели. Не съм разочарован от нашето представяне. Гледам глобално върху участието ни на Европейското. Започнахме годината с една напълно обновена група. Не само сега, а и преди в Лигата на нациите. Това е новото поколение на българския женски волейбол."

"Загубихме само от два отбора – Нидерландия и Италия. Това са тимове, които съвсем нормално са сред четирите най-добри в Европа. Най-голямата разлика между тях и нас е физиката. Техните състезателки са по-високи от нашите. Аз искам със сигурност да играем по-добър волейбол, но и ни трябват по-високи състезатели. Съвместно с ръководството на Българската федерация вече сме стартирали проект, така че през 2025-2026 година да изградим физически по-силни волейболистки. Така месец след месец, година след година те ще влизат в националния отбор. Сега имаме прекрасен тим. Момичета, които са готови да жертват всичко и да играят под българския флаг."

"Аз съм горд, че съм имам треньор. Опитвам се да им помогна да се развият. В бъдеще ще видим какво можем да направим с тези, които тепърва прохождат във волейбола."

Снимки: CEV.EU