Световната футболна федерация (ФИФА) вдигна забраната, която бе наложила на Футболната федерация на Шри Ланка заради намеса на местните власти в работата на организацията. По този начин националният отбор на Шри Ланка ще бъде допуснат до участие в квалификациите за световното първенство по футбол през 2026 година в САЩ, Мексико и Канада.

Шри Ланка започва пътя си към Мондиала през октомври от най-ранния кръг на квалификациите в зона Азия. В първия етап тимът ще играе двубои на разменено гостуване с Йемен, като победителят от тази двойка ще се класира за втория етап, в който ще бъде в една група с ОАЕ, Бахрейн и един измежду Непал и Лаос.

FIFA lifts ban on Sri Lanka.#DailyMirror #SriLanka #NewsLKhttps://t.co/cXlmZn0oCB

— DailyMirror (@Dailymirror_SL) August 28, 2023

ФИФА наложи санкциите на Футболната федерация на Шри Ланка през януари, след като правителството ограничи кандидатите, които могат да се кандидатират за президент на федерацията. Едно от условията на ФИФА за отмяна на наказанието обаче е до 29 септември да се проведат нови избори.

В момента Шри Ланка заема 204-то място в ранглистата на ФИФА от общо 211 страни. Преди 25 години обаче националният тим на азиатската страна бе достигнал до 122-ро място в ранглистата.