Националният отбор по баскетбол на Нова Зеландия елиминира Йордания от Световното първенство след победа с  95:87 (21:18, 25:19, 19:20, 20:28, 10:2) в "Mall of Asia Arena", Манила. Селекцията на Перо Камерън се наложи над своя опонент след спираща дъха драма и продължения, записвайки в актива си една победа и една загуба, докато Йордания днес почти сигурно приключи битката си за медали след две загуби в група "C".

Thrilla in Manila 😱

🇳🇿 New Zealand got the last word over Jordan in OT! 🔥#FIBAWC x #WinForTallBlacks

— FIBA Basketball World Cup 2023 🏆 (@FIBAWC) August 28, 2023

На 30 август от 11:00 часа държавата от Близкия Изток излиза срещу САЩ, а новозеландците ще срещнат Гърция от 15:40 часа в търсене на ключова победа. Днес от 15:40 пък "янките" и "елините" излизат в пряк двубой, който ще може да следите на живо в Sportal.bg.

RONDAE HOLLIS-JEFFERSON.
38 POINTS.
AND-ONE THREE-POINTER TO SEND IT TO OVERTIME.#FIBAWC x #WinForAll pic.twitter.com/i5qW7E6fAI

— FIBA Basketball World Cup 2023 🏆 (@FIBAWC) August 28, 2023

Отборът на Нова Зеландия имаше стабилна преднина след равностойния първи период. Това се дължеше най-вече на доста високия процент успеваемост при стрелбите от тройката, като често на пробивте на Йордания - новозеландците отговаряха със стрелби от далечно разстояние. Въпреки това натурализираният състезател в състава на страната от Близкия Изток - Ронде Холис-Джеферсън, се представяше блестящо и не позволяваше да съперника да се откъсне с прекалено голям комфорт. 

Третата четвърт бе спечелена от Йордания - най-вече благодарение на лидерите Холис-Джеферсън и Ахмад Дуаири. Истинската драма обаче чакаше до последно. Тя дойде в последния период, който премина изключително равностойно. В последните секудни Холис-Джефесрън отбеляза тройка и си спечели нарушение при 85:84, а от линията изравни резултата, създавайки едно от най-впечатляващите отигравания на Мондиала. По този начин последва продължение, което обаче отиде в ръцете на Нова Зеландия след 94:87.

За победителите Исая Ле'Афа бе на върха с 23 точки, 5 борби и 5 асистенции. С дабъл-дабъл от 15 точки и 10 асистенции си тръгна Шеа Или, а за 14 точки и 7 борби бе виновен Фин Делани.

Бившият НБА играч Ронде Холис-Джеферсън вкара цели 39 точки и спечели 9 борби, като заради начина му на игра накара всички по трибуните да скандират името на Коби Брайънт в негова чест. Нищо от това обаче не се оказа недостатъчно за тима му.

Снимка: ФИБА