Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, поздрави женския национален отбор за мачовете му на Европейското първенство в Италия. 

За първи път от 2019 година нашите дами са във финалната осмица и във вторник се изправят срещу Нидерландия.

„Страхотно представяне на отбора ни – възкликна Ганев. – Преминах всичките си възможни настроения по време на осминафинала срещу Словакия. Най-важното е, че тези млади момичета показаха какво е български дух и как се брани националния флаг. Когато се събраха за първата тренировка, им казах едно: „Подкрепяйте се във всеки един момент! Това е начинът да успеете!" И те го правят наистина впечатляващо. От шест мача на Европейското първенство имаме пет победи. 

Какво по-хубаво може да се случи на нашия волейбол? 

Сега ни предстои четвъртфинал с Нидерландия. Аз съм вечен оптимист и вярвам в нашите шансове. Успеем ли да стигнем до Брюксел и финалната четворка, това ще е грандиозно постижение. През цялата година тайбрекът беше ахилесовата ни пета. В Лигата на нациите загубихме три пъти в петия гейм. Сега на Европейското победихме два пъти по този начин. Целите са изпълнени на 100 процента от този толкова млад отбор."

Ганев похвали работата на треньора Лоренцо Мичели и екипа му.

„Още когато избрахме Лоренцо, знаех, че при нас идва един от най-доказаните специалисти в световния волейбол – продължи президентът. – Мичели има дългосрочен план, който иска да изпълни. Миналата година останахме в Лигата на нациите, което беше най-важното. През тази треньорът пожела да направи подмяна на поколенията и му гласувахме доверие. Днес се вижда, че изборът му на състезатели и начин на работа е успешен. Вярвам, че тепърва ще имаме поводи за радост. Няма нищо по-хубаво от факта, че във вторник цяла България ще говори за волейбол. Първо момичетата ще играят четвъртфинал срещу Нидерландия, а после мъжете откриват Европейското първенство във Варна. Мечтая и вярвам в две български победи!"