Баскетболистите от националния отбор на Франция изразиха разочарованието си от отпадането от битката за медалите на Световното първенство в Япония, Индонезия и Филипините. Франция, бронзов медалист от шампионата през 2019 година и сребърен от Евробаскет 2022, записа две поражения в първите си два мача от груповата фаза, като снощи отстъпи пред Латвия с 86:88 и няма шансове да продължи във втория етап на Световното първенство.

"Отиваме си вкъщи. Много е трудно, много. Не мислехме, че ще напуснем турнира така", заяви Еван Фурние, който бе най-резултатен за "петлите" в мача срещу латвийците с 27 точки.

Друга от звездите на френския състав Никола Батум определи случилото се като най-голямото разочарование в кариерата му с националния отбор.

"Това е огромно разочарование. Никога не съм се срамувал, носейки този екип, но сега за първи път се срамувам. Страх ме е да се прибера вкъщи, защото ние разочаровахме всички и на първо място себе си. Много хора вярваха в нас да постигнем нещо специално. Не го направихме. Имал съм тежки загуби, но по-напред в турнира. Когато загубиш на четвъртфинали или полуфинали, поне можеш да кажеш, че си се състезавал, а сега дори не прескочихме първия кръг", каза Батум.

"Те играха с голямо сърце. Поздравления. Направиха успешни атаки, когато ние не се справихме. Заслужиха победата. Ние очевидно не играхме както бихме искали, а в края не успяхме просто да завършим мача с победа. Трябва да си вземем поуки от ситуацията, нямаме какво друго да направим", продължи от своя страна Фурние.

Никола Батум все пак изрази оптимизъм, че отборът на Франция ще се завърне силен за Олимпийските игри, на които ще бъде домакин през следващата година.

"Трябва ни истинска отдаденост от всеки един. Реакцията ни ще покаже защо сме страхотен тим. Дойдохме тук с големи очаквания, а след 12 месеца ни чака нещо изключително голямо", добави 34-годишният Батум, който посочи себе си, 36-годишния Нандо дьо Коло, 31-годишния Руди Гобер и 30-годишния Еван Фурние, като играчите, които трябва да дават пример на всички останали в състава.

"Ние сме един от топ 3 отборите в защитен план на всеки турнир, а Латвия отбеляза повече от 23 точки в три четвърти. Това просто не бяхме ние. Аз трябваше да съм един от състезателите, които да покажат лидерство. Не го направих и поемам отговорността. Трябва да се върнем заедно като отбор, защото това е голям удар", завърши Никола Батум.