Селекционерът на женския ни национален отбор Лоренцо Мичели беше повече от щастлив след победата над Словакия с 3:2 в 1/8-финала на Европейското първенство. Италианският наставник извади целия титулярен състав във втория гейм и остави момичетата да си почиват за бъдещия обрат. Мичели говори пред официалния сайт на БФВолейбол след класирането за четвъртфинала, който е във вторник срещу Нидерландия.

- Синьор Мичели, поздравления за тази луда победа! Как ще я коментирате?

- Не съм очаквал да започнем толкова зле мача. Сега обаче съм много горд от обрата, който направихме. От третия гейм се видя разликата на корта. Ние сме по-добрият отбор. Щеше да е много тъжно, ако не се бяхме опитали да се преборим. Първият гейм беше част от негативната страна. Също така ми беше мъчно за момичетата, защото знам колко работят. Имахме лош късмет, лоши моменти в този гейм. С многото смени се опитах да създам атмосфера в отбора. Да изпълняваме хубави начални удари. Когато започнахме да го правим, нещата си дойдоха на мястото. Стана лесно за нас. Горд съм! Тактически момичетата направиха, каквото исках. Трудно е след 0:2 и минорно настроение да останеш на корта и да започнеш да се бориш за победата. Невероятно е!

- Имате толкова много мачове и победи в кариерата ви. Къде бихте поставили тази?

- Поставям е на видно място във витрината ми. Само аз и отборът знае през какво минахме. Тези момичета направиха толкова много и толкова бързо. Те са истински националки на България, които умеят да страдат и да се борят. На първо място са борци, искат да дават всичко за националния флаг. Логично започваме да повишаваме нивото. Изпълнихме минимално поставените цели. Когато започнахме подготовката за Европейското преди медец, това трябваше да постигнем. Ето го. Сега трябва да играем правилно с Нидерландия и да ги затрудним.

- През 2009 година българският отбор за последно беше на четвъртфинал. Вие го направихте с много млади момичета. Какво да очакваме от тях срещу Нидерландия?

- Това състезание е експрес. Победата над Словакия ще остане в историята. За мен България направи крачка напред в бъдещето. Ако можем да побеждаваме по този начин, ще направим и още. Ще играем с по-малко напрежение. За нас е удоволствие да сме на четвъртфинал. Да, не сме спечелили медал, но е нещо, от което сме горди. Направихме нещо в Лигата на нациите, направихме и тук. Поздравления!

- Мислите ли, че след тази почти 3-часова битка духът се е променил?

- Още преди мача казах на отбора, че победата ще донесе самочувствие. Трябва да си вярваме!

Снимки: CEV.EU