Новак Джокович е новият шампион на турнира от сериите Мастърс 1000 в Синсинати! Сърбинът оцеля в драматичен финал срещу световния №1 Карлос Алкарас, пребори се с 35-гадусовата жега, която бе напът да го срине в средата на мача, и направи епичен обрат, за да стигне до победата след 5:7, 7:6(7), 7:6(4). Срещата бе изключително оспорвана и продължи близо 4 часа, като никой от двамата тенисисти не искаше да се предаде, но накрая опитът и борбеният дух на сърбина си казаха думата и той вдигна титлата за трети път в кариерата си.

Мачът започна гейм за гейм, но Джокович успя пръв да стигне до пробив в шестия гейм и да поведе с 4:2. Още веднага обаче Алкарас успя да се събере и да върне пробива в следващия гейм. Това като че ли даде допълнителни сили на испанеца, който вдигна нивото в играта си и до края на сета стоеше по-добре на корта, като успя да направи втори пробив за 6:5, а накрая на свой сервис затвори сета в своя полза за 7:5.

A beauty from @carlosalcaraz earns the Djokovic salute 👏#CincyTennis pic.twitter.com/KeogfpkuPG

— Western & Southern Open (@CincyTennis) August 20, 2023

Веднага след края на първия сет Джокович се прибра в съблекалнята, като състоянието му никак не изглеждаше добре и имаше съмнения, че е пред топлинен удар. Сърбинът започна сета изключително колебливо и допусна ранен пробив, след като направи три двойни грешки. В този момент от мача изглеждаше, че сърбинът е пред отказване. Наложи се на корта да излезе и терапевт, който даде някакъв медикамент на Ноле.

36-годишният ветеран обаче за пореден път доказа, че е истински боец. Той буквално оцеля на корта, успя да остане в мача и изчака грешка на съперника си, която дойде в осмия гейм, когато Джокера върна пробива и докара нещата до 4:4.

👍 @carlosalcaraz 👍

The world No.1's vision is like no other!@CincyTennis | #CincyTennis pic.twitter.com/C5HzBhwtyo

— ATP Tour (@atptour) August 20, 2023

Накрая се стигна до тайбрек, който отново бе много оспорван, но Ноле бе по-съсредоточен в решителните моменти и успя да спаси мачбол при 6:5 за испанеца, а накрая наложи волята си и го спечели с 9:7 точки, с което изравни резултата и в сетовете.

В третия сет Джокович се завърна към най-доброто, на което е способен. Вече видимо сърбинът диктуваше събитията на корта и пропусна да пробие в петия гейм, но след това го стори в седмия, за да поведе с 4:3. След това той взе и своето подаване на нула и дръпна с 5:3, за да се стигне до още един драматичен сервис-гейм на Алкарас, който спаси два мачбола, но оцеля и докара нещата до 5:4.

SCENES ON MATCH POINT SAVED#CincyTennis | @carlosalcaraz pic.twitter.com/FiE5X18epy

— Western & Southern Open (@CincyTennis) August 21, 2023

Това обаче не бе всичко и последва нов епичен гейм, продължил над 12 минути и минал през какви ли не обрати. Джокера показа колебания, допусна двойна грешка и Алкарас получи две точки за пробив, но не успя да се възползва. След това пък Ноле стигна до мачбол, но направи нова двойна грешка и не успя да затвори мача. Сърбинът имаше още един шанс, който обаче отново бе отразен от испанеца, който в крайна сметка успя да обърне гейма в своя полза и да върне пробива за 5:5.

В следващия гейм драмата продължи. Джокович имаше четири точки за пробив, но Алкарас успя да спаси всяка една от тях и накрая с ас взе гейма, за да поведе с 6:5.

След това и Ноле спечели своя сервис-гейм, за да се стигне до 6:6 и тайбрек. Още от началото Алкарас започна с двойна грешка и сърбинът поведе набързо с 3:0. Испанецът успя да върне минипробива и да изравни до 3:3, но някъде тук съпротивителните му сили свършиха, като Джокович спечели четири от следващите пет разигравания и по този начин стигна и до крайния успех със 7:4 точки и с 2:1 гейма.

WHAT A MATCH!!!

Novak Djokovic comes back from 2-4 down in the 2nd set, saves a match point in the 1st tiebreak and beats #1 Carlos Alcaraz 5-7, 7-6(7), 7-6(4) in 3h50 to win Cincinnati for the 3rd time.

39th M1000 - his record.
95th singles title - only behind Connors &… pic.twitter.com/gyHiHOQ7sh

— José Morgado (@josemorgado) August 21, 2023

Така Джокович си отмъсти на Алкарас за загубения финал на "Уимбълдън". Това бе 95-ата титла за сърбина в кариерата му и 39-а от сериите Мастърс 1000.

Снимки: Imago