Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се изправя срещу Украйна в първия си мач от олимпийския предквалификационен турнир. Селекцията на Росен Барчовски ще премери сили с украинците днес от 17:00 часа българско време в "Синан Ердем Арена" в Истанбул. 

България е в група както с Украйна, така и с Исландия и домакините от Турция. Първите два отбора от групата продължават напред към полуфиналите на турнира, където ще срещнат лидерите в другата група, където се намират Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция. След полуфиналите следва финал, като само победителят от надпреварата ще си спечели билет за основната фаза на квалификациите за Олимпийските игри в Париж догодина. 

"Лъвовете" заминаха в добро настроение за Истанбул в четвъртък, а вчера проведоха тренировъчно занимание в залата. България потегли към Турция с една промяна в състава си, която беше очаквана - Брандън Йънг замени Коди Милър-Макинтайър в отбора. Така плеймейкърът на ЦСКА ще има възможността да направи официалния си дебют с националния екип днес. 

Украйна пък замина за Истанбул с 11 баскетболисти, след като стана ясно, че Серхий Павлов, който играеше за Левски през миналата година, е получил тежка контузия на контролата с Израел. Все пак селекционерът на тима Виталий Степановский ще разчита на познати имена като Артьом Пустовий и Вячеслав Бобров, като първият прекара три години в отбора на Барселона, а вторият също се подвизаваше в Лига Ендеса.

Откъм официални мачове България се намира в по-добра игрова форма от Украйна, тъй като "лъвовете" взеха участие в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. След изненадващата загуба от Норвегия тимът на Барчовски не сгреши в следващите си три двубоя и се класира за същинския етап на пресявките за шампионата. От своя страна пък Украйна изигра четири контроли, записвайки баланс от 2-2 в тях. Украинците загубиха от Литва със 72:100, но след това победиха Швеция със 74:72 и Израел със 75:69, преди да допуснат още едно поражение от Нидерландия със 75:76. 

За последно България и Украйна бяха съперници в квалификациите за ЕвроБаскет 2017. Тогава "лъвовете" записаха две загуби от своя опонент - със 69:79 и 67:72. 

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Брандън Йънг, Павлин Иванов, Васил Бачев, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Мартин Йорданов, Александър Стоименов, Лъчезар Димитров, Константин Костадинов, Иван Алипиев, Емил Стоилов 

ГРУПАТА НА УКРАЙНА: Виталий Зотов, Олександър Ковляр, Иля Тиртишник, Олександър Мишула, Павло Крутоус, Андрий Войналович, Вячеслав Бобров, Игор Чумаков, Вячеслав Петров, Вячеслав Кравцов, Артьом Пустовий