Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин ще пътува до Гърция през следващата седмица, за да се срещне с министър-председателя на страната във връзка с трагичния инцидент в Атина, при който беше убит фен на местния клуб АЕК. Хърватски фенове, подкрепящи Динамо (Загреб), пристигнаха в гръцката столица и провокираха сбивания и безредици, при които 29-годишният привърженик на "жълто-черните" Михалис Кацурис намери смъртта си. 

На 16-и август Чеферин ще срещне премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. А представители на четирите най-големи местни отбора – АЕК, Олимпиакос, ПАОК и Панатинайкос, както и хора от спортното министерство, ще бъдат поканени на дискусиите, обявиха от правителствената пресслужба. 

Първият мач между АЕК и Динамо (Загреб), който трябваше да се играе във вторник, беше отменен след като огромната група фенове на хърватите нападна случайни минувачи пред ОПАП Арена с дървени пръти и метални бухалки. 

Именно в тези сцени фенът на АЕК беше убит, а други 10 човека бяха наранени. Повече от 100 човека бяха арестувани – повечето от Загреб. Срещу тях са повдигнати обвинения в убийство, членство в престъпна група и други криминални деяния. 

А в петък избухнаха сблъсъци пред полицейските участъци в Атина, където бяха задържани феновете на Динамо (Загреб) и те даваха показания във връзка със смъртния случай. Около 200 фенове на АЕК се събраха пред съдебната палата в Атина, но предимно замеряха с бутилки вода и други предмети полицията и журналистите. Тогава обаче нямаше арестувани гръцки фенове. 

Погребението на 29-годишния Михалис трябва да се проведе по-късно в петък в родния му град Елефсина, на 25 километра западно от Атина. Местните власти спряха няколко публични събития преди службата в знак на траур. По ирония на съдбата Елефсина е един от трите града в Европейския съюз, заедно с Тимишоара (Румъния) и Веспрем (Унгария), които носят титлата Европейска културна столица за 2023-а година. А полицията в Атина продължава издирването на привърженици на Динамо (Загреб), за които се смята, че са се укрили в Атина и в предградията.