Българският баскетболист Павел Мангуров ще продължи кариерата си в чужбина.

21-годишният състезател, минал през шампионските отбори на БУБА Баскетбол за подрастващи, се насочва към Дъблин (Република Ирландия) и ще играе за Толка Роувърс през следващия сезон, обявиха от клуба.

„Добре дошъл в семейството на Толка Роувърс“, написаха в приветствието си към 200-сантиметровото крило от ирландския отбор, който се състезава във второто ниво на баскетболната лига на страната.

През последните няколко години Мангуров се подвизаваше в НАЛБ с отборите на Ахил и Роботите. През миналия сезон той стана вицешампион в Първа дивизия с Роботите, като също така добави към колекцията си още два броя сребърни медали от Купата и Суперкупата на НАЛБ. Веднъж достига и до финала за Купата с отбора на Ахил през 2021-ва, когато е водещ реализатор на отбора си със средно по 38.0 точки и 8.3 борби. 

В индивидуален план Мангуров може да се похвали с наградите за състезател с най-висок коефициент и топреализатор на турнира за Купата през 2021-ва. В най-стойностния си сезон за първенството - през 2018/19, крилото постига по 21.5 точки и 5.4 борби, като в крайна сметка се превръща в третия най-добър реализатор през кампанията. Тогава той е и състезателят с най-висок процент от зоната за две точки - 64.4% за редовния сезон.

В България Мангуров е носил екипите още на втородивизионните Микс София и Ахил София. Очаква се българинът да помогне на Толка в битката за титлата в мъжката лига.

Снимка: НАЛБ