Ига Швьонтек победи с 6:1, 4:6, 6:4 чехкинята Каролина Мухова в мач от третия кръг на турнира по тенис за жени в Монреал, с което полякинята си гарантира лидерската позиция в световната ранглиста на WТА за Откритото първенство на САЩ.

Швьонтек, която миналата седмица спечели четвъртата си титла за сезона, взе с лекота първия сет след пет поредни спечелени сета и два пробива на сервиса на Мухова. Както обаче неизменно не случва в срещите между двете тенисистки, двубоят продължи в трети сет. Чехкинята взе аванс с 4:1 във втория и изравни, а дъжд забави началото на последната част. По-късно Швьонтек показа отново формата си от първия сет и поведе с 2:0, което бе достатъчно голяма разлика за крайното 6:4.

Test passed ✍🏻@iga_swiatek stays another week at No. 1 defeating Muchova 6-1, 4-6, 6-4. #NBO23 pic.twitter.com/rQ3hIJz06V

— wta (@WTA) August 11, 2023

"Трудно е да намериш енергия за довършване на мача, след като си на корта от 9 часа сутринта. Беше необикновен ден, но ми се е случвало и преди. Получих възможност да проверя на какво съм способна", заяви полякината.

Следващата съперничка на Швьонтек е американската квалификантка Даниел Колинс, която надви канадската уайлдкард участничка Лейла Фернандес с 6:2, 6:3.

По-късно през деня Елена Рибакина, която вече не може да измести Швьонтек от върха на ранглистата, се наложи с 6:3, 6:3 над Слоун Стивънс. Поставената под номер 4 Джесика Пегула пък победи с 6:4, 6:0 Ясмин Паолини.