Община Пловдив може да бъде поставена в ситуация да плати до 24 милиона лева инедксации за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив. Мотивът е приетото от Министерския съвет Постановление № 290 от 27 септември 2022 г. за приемане на Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, с което се регламентира възможността за индексиране на договори, сключени по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) с предмет „строителство“ или „инженеринг“, пише в обширен материал marica.bg. За процеса PlovdivDerby.com ви информира още в средата на юли.

Узунов, Язов и представители на Локо Пд в общината! Искат индексация на проекта за Лаута

Илиян Филипов, чиято фирма ПИМК построи стадион “Ботев”, вече няколко пъти е отправил искане да му се изплатят индексациите и дори е заплашил със съд общината. Неговите претенции са да му бъдат доплатени 18 млн. лева.

Тодор Тодоров, директор на „Обществени поръчки” в Община Пловдив, потвърди пред “Марица”, че за двата стадиона не са плащани индексации, въпреки че са предвидени по закон. „ Изпълнителите на проекта за Колежа до този момент имат много искания за индексация, но не им е дадена. Не сме изчислявали каква сума се полага. Според договора първоначалната стойност на обекта е 52 млн. лева, но в Общинския съвет беше гласуван анекс за още 6 млн. лева за допълнителни дейности /б. а. – покривна конструкция/, така че общата сума става 58 млн. лева, но какви индексации се полагат на изпълнителя, трябва да се изчисли по държавната методика и формулата, одобрена от МС”, обясни Тодор Тодоров.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов, който е и инвеститорски контрол на стадиона на „Локомотив”, уточни, че според решението на МС всеки акт за извършена дейност се индексира до 50 % от стойността на строително – монтажните работи след юни 2021 г.

„Поискали сме сума до 50%, което означа, че индексацията може да бъде 1 млн. лева или 100 000 лева, а може и повече, тъй като се доказва с фактури и се изчислява по формула с коефициент на инфлацията на НСИ по всички пера при строително – монтажните дейности, включително и материалите. Досега договорът не е индексиран”, обясни шефът на инвеститорски контрол.

Обществената поръчка за три от трибуните, която се изпълнява в момента, е за 12 млн. лева. Костадин Язов обаче изрази голямото си учудване от новата поръчка за довършването на стадиона за 42 млн. лева с ДДС., обявена от Община Пловдив тези дни.

„Цената е безумна. Първо, защото ние нямаме такива пари в бюджета. Второ, учудвам се, как е пусната, без да мине през системата за финансов контрол, което е задължително изискване. В системата се обявява ориентировъчна цена и след като се получи разрешение от кмета или заместник–кмет, съгласувано с възможностите на бюджета, се обявява. Това правило е нарушено. Не е ясно как е формирана тази цена, нито кой – кмет или заместник – е разрешил да се пусне поръчката”, коментира Язов.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев вече декларира, че няма нищо общо с тази поръчка и тя не е минавала през ресорните му отдели по строителство.

Възложител на поръчката е Христо Андонов, главен юрисконсулт в дирекцията „Обществени поръчки”, ръководена от Тодор Тодоров.

„Обявихме поръчката според одобрения проект за довършването на стадиона. Тя мина през дирекцията”, потвърди Тодоров.

Поръчката се предвижда изграждането на Централна трибуна и вертикална планировка на стадиона. Обявяването на цена, с 30 млн повече от стойността на другите три трибуни, вече разбуни феновете, които поискаха среща с градската управа.

Тодор Тодоров коментира как се е стигнала до внушителната сума от 42 млн. лева. „Това е най-голямата централна трибуна, с търговски обекти. Старата трибуна трябва да се събори, теренът да се разчисти. В проекта са предвидени помощни игрища, ново осветление, поливна система, затревяване, около 500 паркоместа. Преди да пуснем поръчката, проведохме пазарно проучване. И трите оферти, които получихме, цената беше около 35 млн. лева без ДДС. Надяваме се цената да падне на търга”, обясни Тодоров.

По информация на PlovdivDerby.com индексацията за извършените строителни дейности на Лаута може да достигне до 6 милиона лева.