Организацията Световен бокс (World Boxing), която е алтернативна на Международната боксова асоциация (IBA), прие шест национални федерации в своите редици, съобщиха от централата.

Нови членове вече са националните боксови федерации на САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Великобритания, Англия и Нидерландия. Всички са преминали през строг процес на кандидатстване и ще вземат участие в първия Световен боксов конгрес, който ще се проведе през ноември 2023 година. Световният бокс заяви, че ще търси признание от Международния олимпийски комитет (МОК) и планира да работи, за да съхрани спорта в програмата на летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Новата организация беше създадена през април, след като боксовите федерации на САЩ и Обединеното кралство обявиха оттеглянето си от IBA, която се ръководи от руснака Умар Кремльов от края на 2020 година. IBA отказа да изпълни препоръките на МОК да лиши спортистите на Русия и Беларус от национален статут във връзка със събитията в Украйна и в  нейните турнири боксьорите от двете страни участват без никакви ограничения. Световният бокс беше създаден, за да се противопостави на това решение.

През 2019 година МОК временно отне статута на IBA поради финансовата и управленска криза в организацията. Олимпийският комитет поиска реформи и я лиши от организирането на турнира по бокс на Олимпиадата в Токио 2020. Впоследствие МОК многократно изрази съмнения относно прозрачността на управлението на IBA.

На 5 юни тази година IBA изпрати писмо до МОК, в което уведоми, че са изпълнени всички изисквания за възстановяване на членството на организацията, но два дни по-късно Изпълнителният съвет на МОК препоръча изхвърлянето й от международните структури. На 22 юни Сесията на МОК лиши IBA от нейния статут.