Действащият носител на титлата на България ВК Нефтохимик 2010 осъществи шампионски удар, похвалиха се от клуба. Бургазлии получиха от Европейската конфедерация домакинството на първия турнир от квалификациите за влизане в Шампионската лига.

"Както е известно, отборът на Атанас Петров се падна в Група 1 на началната фаза на пресявките с унгарския Фино Капошвар, черногорския тим на Будва и Струмица от Северна Македония. Форматът тази година е на турнири, в които се играе по системата „всеки срещу всеки“.

Нефтохимик ще изиграе мачовете си между 27 и 29 октомври в своя дом – бургаската зала „Младост“. Програмата и цените на билетите ще бъдат обявени по-късно.

Първите два тима от всеки поток се класират за следващата фаза – 2-ри кръг. 8-те отбора се разпределят в нови две групи (с по 4 отбора), мачовете в които пак ще се изиграят на турнирен принцип. Домакини на тези два турнира ще бъдат двата отбора от 8-те останали в надпреварата, които са с най-високо класиране в ранглистата на континенталната конфедерация.

Победителите от двата турнира от 2-рия кръг, както и тимът с по-добри показатели от заелите вторите позиции, се класират директно в групите на Шампионската лига, защото 3-и кръг на практика няма да има. Груповата фаза на ШЛ за сезон 2023/2024 се води 4-и кръг.

Така дори и да се класира като втори отбор в групата си от 1-вия кръг, ако спечели турнира от 2-рия или е по-добрият от двата тима на вторите места в групите в тази фаза, ВК Нефтохимик 2010 ще попадне в същинската елитна компания в Лигата на богатите във волейбола", написаха от Нефтохимик на официалната си страница.