Дни преди първия мач в турнира Лига Европа между Астана и българския шампион Лудогорец помощник-треньорът на отбора от бившата съветска република Саид Ибраимов говори пред БТА. Някогашният защитник на Нефтохимик, Монтана и Левски без съмнение има огромен опит и стаж в Казахстан. Но нито за миг не губи от поглед и българското първенство.

Ибраимов разказа как върви подготовката на Астана за мача във вторник, кой е фаворит в предстоящата среща и дали е бил изненадан от резултатите на българските отбори в Европа.

Г-н Ибраимов, готов ли е отборът на Астана за мачовете с Лудогорец? 

По принцип сме готови, защото първенството на Казахстан е в разгара си. Изиграхме вече и четири мача в европейските клубни турнири, а сега ни предстои следващ двубой със сериозен противник. Mога смело да заявя, че Лудогорец е от калибъра на Динамо (Загреб), с който играхме в предишния кръг. Но жребият е хвърлен, както се казва, и ние се подготвяме да се противопоставим максимално добре. 

Подхождаме с огромно уважение към Лудогорец, защото това е един отбор, който в последните години измести Левски и ЦСКА от върха в българския футбол. И не само това, но и се затвърди като лидер. Познато име е, защото играе постоянно в Европа. 

В България споменаването на клуба Астана неизменно предизвиква асоциации със стабилна българска връзка и работата на Станимир Стоилов като старши треньор там. Колко по-различен е този Астана от отбора, в който работихте преди години с цял български щаб? 

Във футбола няма вчера, защото животът тече много бързо. Да, постигнаха се тогава много хубави резултати, а още по-радващото беше сериозното българско присъствие в онзи момент. Но сега е различно. Отборът се изгражда изцяло на ново. Задачата ни в момента с треньора Григорий Бабаян е да направим фундамент на клуб, който да се представя в бъдеще достойно в Европа. 

Кой е фаворитът в този момент? Астана или Лудогорец? Шансовете 50 на 50 ли са? 

На този клиширан въпрос ще се опитам да избягам от клиширания отговор. В моето ДНК, независимо кой е съперник, аз нямам друго мислене, освен за победа. Независимо кой е противникът, в първия мач, на стадион "Астана Арена" фаворитът е Астана. Ние сме ги анализирали добре Лудогорец. Но какъв е смисъла сега да влизам в детайли? Ще положим максимум усилия, за да се противопоставим на Лудогорец. И ако те са толкова по-добри от нас, нека да ни отстранят. За нас е важното да покажем това лице, което искат да видят нашите фенове. 

Всъщност, Вие с Лудогорец ли очаквахте да играете? За вас отпадането на разградчани от Олимпия (Любляна) изненада ли беше или не? 

Наистина, имаше някои изненадващи резултати в клубните турнири. Но днес в Европа има много информация за всеки. Информация, от която можеш да си направиш анализ и преценка за състоянието на опонента. Жалко, че Лудогорец не успя да преодолее Олимпия. Шампионската лига е друго измерение. Но когато си отпаднал, логиката подсказва, че трябва да насочиш всички усилия в следващия мач и турнир. Шансове имаха. Но и късметът не беше на тяхна страна. 

Понеже знам, че следите българските отбори супер детайлно, изненадан ли сте от резултатите в европейските турнири, които постигнаха Левски, ЦСКА и ЦСКА 1948? 

Да, два български отбора отпаднаха още в първото си препятствие, което не е добре за нас, за българския футбол. Първо губим престиж, и второ – финансите от едно продължаване в следващ етап не са малки. Това са клубове с много и скъпи играчи и каквото и количество пари да влезе от УЕФА, не са излишни средства. Да си призная, аз не очаквах да отпаднат и ЦСКА, и ЦСКА 1948. Но може би са започнали прекалено късно да се настройват. По принцип в България анализираме тези мачове в деня преди мача и в деня след мача. А трябва много повече, месеци, защото ние знаем, че такива мачове ще идват. И денят за среща с Европа ще дойде. 

За Левски мога да кажа, че им пожелавам от все сърце да намерят сили и да преодолеят отбора на Апоел (Беер Шева). Има положително настроение. И дай Боже да влязат в групите на Лигата на Конференциите.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe