Всички 32 отбора, които ще вземат участие на квалификациите за Евробаскет 2025, вече са ясни. Сред тях личи и българският национален тим, който си извоюва право на участие в надпреварата, след като стана първенец в своята група “J” от предварителните квалификации за шампионата.

Who will you be cheering for? 🗣️🗯️

The field for the #EuroBasket 2025 Qualifiers is complete!

— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) August 5, 2023

Дания, България, Хърватия и Словакия бяха последните състави, които заеха своето място в първенството, след като преминаха през третия кръг на предквалификациите. Другите 28 отбора гарантираха местата си по два начина -  или чрез европейските квалификации за Световното първенство, или чрез втория кръг на предварителните квалификации.

Нациите, които ще се борят за място на Европейското, ще бъдат разделени в осем групи от по четири тима. Това ще се случи по време на тегленето на жребия за квалификациите, което ще се състои на 8 август в Мюнхен от 12:30 часа българско време.

Квалификациите ще се играят в три прозореца - от 19 до 27 февруари 2024 г., от 18 до 26 ноември 2024 г. и от 17 до 25 февруари 2025 г., по време на които всеки състав ще играе по два мача на всеки прозорец.

Трите водещи отбора от всяка група ще се класират за финалния кръг. В групите, където участват домакините Кипър, Финландия, Полша и Латвия обаче, само двата най-високопоставени тима ще се класират, докато участието на домакина е гарантирано. 

Ето всички участници на квалификациите за Евробаскет 2025: Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Великобритания, Гърция, Унгария, Исландия, Израел, Италия, Латвия, Литва, Черна гора, Холандия, Северна Македония, Полша, Португалия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна.