Треньорката на националния ни отбор по волейбол (U17) работи и като учител

3 дни след като спечели сребро начело на националния ни волейболен отбор (U17) я намираме на другото й работно място - в 142 СОУ "Веселин Ханчев". Учител е по физическо възпитание. И там е перфекционист, както и край мрежата. Такава е била винаги.

"Даваме дежурства през лятото. Колегите ми работиха, докато аз бях с отбора, за което много им благодаря. И те са гледали мачовете, следили са какво става, живели са с нас в последните седмици", разказва за bTV Деси Величкова.

Тя завоюва два медала като старши треньор на националния отбор в рамките само на месец. Бившата разпределителка изведе България до титлата на Балканското първенство в Албания, а в неделя завоюва и сребро на Евро 2023 в Черна гора.

През март Величкова наследи Андреа Буратини, който бе назначен за селекционер в тима (U21), но и бе с момчетата в Подгорица. През 2023 година отборът направи серия от 15 поредни победи.

"Емоциите са само положителни. Момчетата чакаха този успех и няма как да са разочаровани. Работиха цяло лято, по 6 часа всеки ден. Трудът и търпението им се възнаградиха. Не всеки път се получава. Може много да работиш, но нещо малко да не ти стигне. Щастлива съм", допълва бившата националка.

Вярва, че загубата на финала от Италия с 1:3 ще послужи на волейболистите като стимул и мотивация. Догодина тимът ще участва на Балканиада, както и на Евро 2024, на което България ще бъде домакин.

"Добре се работи с тийнейджъри. Има правила, но не и компромиси. На който не му харесва, има други играчи, които чакат своя шанс. При момичетата е различно - те са по-чувствителни, по-трудно им минава. Докато при момчетата нещата са по-ясни".

Убедена е, че ако този набор остане в залата, а не избере лесния път и дискотеките, няма да има кой да го спре след време.

"Ако наистина го искат, трябва да са готови за много лишения. Да, ще станат известни, ще почнат да ги канят тук-там и на дискотека до 4 сутринта. Изборът ще бъде труден. Говоря им много по тези теми", доверява ни Деси.

Горда, че всички са и добри ученици. "Константин Манолев, който играе за Люлин, е пълен отличник в Търговско-банковата гимназия. Спортът е до време, трябва да мислят и за живота след това."

Самата тя заиграва на инат край мрежата. Янка Прохорова не я взима, защото била много ниска - сега е 174 см, тогава - 150. Предлагат й да се запише лека атлетика, но Деси е категорична - волейбол ще бъде!Амбицията я извежда до не един и два върха. Играла е на едно европейско и две световни първенства. Голямата й мечта е да отиде на Олимпиада.

"Не, няма магия. Всичко е работа", това е мотото, което сме сигурни, че ще я отведе и до Олимп.

btvsport.bg