Треньорът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски говори след победата на "лъвовете", които надиграха Австрия с 85:71. По този начин представителният ни тим се класира същинските квалификации за ЕвроБаскет 2025. Селекционерът разказа за понесените критики, за днешния двубой, както и за ротацията на състава за предварителните олимпийски квалификации в Истанбул.

"Променихме статуквото за визитите още от първия мач с Норвегия. Не чувам критиките, а тогава ги чувах много добре и им казах на момчетата, аз съм слушал много такива неща години наред. Вас трябва да ви амбицират тези неща и да покажем на терена, че можем. Че можем да компенсираме липсата на много силни и опитни играчи, че не сте за подценяване, че имате чест и че трябва да играем все по-добре, а ние сме по-добри играчи, станахме и по-добър отбор и закономорено спечелихме. 

Днес бяхме абсолютно убедителни и ако мачът не е толкова задължителен щях да дам малко повече почивка на Павлин и на Коди, защото се умориха много и разликата щеше да стане повече. Започнахме да стискаме малко топката, но нормално при тази разлика. Изиграхме го мача като хората. Пак искам да се върна, чуйте от един 63-годишен човек, когато се критикува, го правиш добронамерено, ако го правиш злобно по-добре иди се скрий някъде. В първото полувреме ни дойде самочувствието постепенно - четвърта част срещу Норвегия - от 21 - 6 за малко да бием, добър мач с Австрия, после много добър, а днес отличен. Вървяхме нагоре, дойде ни самочувствието, ние имаме добри играчи, а се представихме и тактически добре, за което благодаря на щаба си, защото това са момчетата, които много разбират от баскетбол с прекрасни идеи и аз ги слушам. 

Новата роля на Лъчезар Димитров, където той играе срещу основния гард на противника, се дължи на две неща. Изявите във вътрешния шампионат, където той е един от най-добрите защитници и мача в Румъния, който спечелихме с 1 точка, а той пази най-силния им играч, това не е от сега. Не очаквам да има други ротации освен Брандън Йънг, който ще смени Коди Милър-Макинтайър. Не знам в движение как ще се оправя. Имаме под ръка Косьо Паисиев, който е тренирал с нас и другите са на плаж, които са картотекирани, освен момчетата в националния отбор до 20 години, които наскоро тренираха, ако се наложи някаква смяна, не дай си Боже контузия, ще ползвам тях. 

Ще бъдем освободени, това е сигрно, но ще играем срещу много по-класни отбор, а вярвайте ми аз не обичам да се излагам и ще искам и там да стоим добре. Няма опонент за квалификациите в Евробаскет, който да си пожелая. Това колко далеч е, сега трябва да си починем, да празнуваме победата, на Жоро Давидов рождения ден. Приятно е, имаме два повода - три дена почивка и се готвим за Истанбул, после ще му мислим нататък", каза специалистът.