Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се изправя срещу Австрия в последния си мач от груповата фаза на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски гостуват на австрийците в зала “Мултиверсум” в Швехат тази вечер от 20:15 часа българско време. При победа националите ни ще си гарантират място в същинските квалификации за шампионата на Стария континент след две години.

Във временното класиране на група “J” българският отбор заема първото място с баланс от 2-1. Втори е съставът на Норвегия с 1-2, докато на третото място се намира Австрия с 1-1. С евентуален успех “лъвовете” ще си осигурят лидерската позиция в крайното подреждане, докато при поражение всичко в групата ще се реши в последния мач между Норвегия и Австрия.

Момчетата на Барчовски заминаха за Виена в добро настроение вчера сутринта. Пред камерата на Sportal.bg селекционерът на националите заяви, че тимът му е готов за тежка битка на австрийска земя. На същото мнение бе и един от лидерите на “трикольорите” - Алекс Симеонов, който заяви, че отборът отива да се бори за победата. Отборът е наясно, че може да очаква изненади в офанзивен план от страна на Австрия, която не се даде лесно в Ботевград преди около седмица и половина въпреки двуцифрената разлика в крайния резултат.

България надви австрийците с 83:71 в “Арена Ботевград”, благодарение на феноменалните изяви както на Симеонов, така и на капитана Павлин Иванов, които реализираха 54 от общо 83-те точки за тима ни. Веднага след това и по-младите им съотборници добиха самочувствие при страхотната победа над Норвегия с 91:69. Константин Костадинов и Иван Алипиев се превърнаха във водещи реализатори за “лъвовете”, които не оставиха никакъв шанс на норвежците и ги разпиляха след фиаското в Осло.

Българският тим замина за Виена, след като направи една рокада в състава си. Борислав Младенов, който напусна лагера на националите, бе заменен от дебютанта Александър Стоименов, който ще може да запише първи минути в официален мач с националната фланелка срещу Австрия.