Бившият старши треньор на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров обсъди пред Sportal.bg ситуацията в групата на България от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Тази вечер от 20:15 часа българско време селекцията на Росен Барчовски гостува на Австрия в последния си мач от груповата фаза, като при победа “лъвовете” ще се класират за същинския етап на пресявките.

“В мача с Норвегия в Осло според мен имаше няколко фактора, които повлияха негативно”, сподели Хаджисотиров относно загубата от норвежците с 80:86 в откриващия двубой. “След пътуване, един ден тренировка там, малко подценяване заради името на противника и невероятен ден в стрелбата от тяхна страна. Със сигурност е имало и доза напрежение като за първи мач с доста нов състав и сбора от тези фактори повлия за този резултат. Аз мисля, че точно това, както и доста от недобронамерената критика мобилизира и мотивира нашия отбор. Това си пролича в играта и победите в следващите два двубоя.

Павлин и Алекс направиха много добър мач срещу Австрия и бяха опитните лидери, от които имаме нужда в този състав. И двамата след тежки дълги сезони и европейско първенство отново играят за националния отбор, което е пример и заразно за останалите. Нашият отбор започва да намира облика си въпреки липсата на толкова важни играчи и всички започнаха да допринасят за добрата игра. Нормално е Австрия да вземат мерки срещу водещите ни играчи с оглед важността на мача. Нашият щаб съм сигурен, че също ще се подготви максимално добре и вярвам, че ще спечелим мача и ще се класираме за следващата фаза.

Мисля, че Австрия е по-сериозният противник в групата. Както казах преди това, норвежците в първи домакински мач на гребена на вълната се надскочиха. В двубоя в Ботевград се видя кой е по-силният и класен отбор и закономерно и с добра игра победихме и то с разлика”, каза Удо.

Баскетболният специалист сподели и своята гледна точка около напускането на Борислав Младенов от лагера на националния отбор.

“Неприятно е, когато състезател напуска националния отбор, особено след като ни липсват основни играчи по различни причини. Смятам, че за всеки трябва да е чест да играе за националния отбор. Тук егото се потиска в името на нещо по-голямо, на отборната игра, националния интерес и победите. По-младите играчи трябва да се борят, доказват и извоюват всяка секунда на терена при всеки шанс, който им е даден. Това не са мачове от лятната лига, за да си показваш уменията и вдигаш цената. Колективът и отборът са най-важни и всеки трябва да си потисне нездравословното его и да дава най-доброто от себе си за 5, 7, 15 или 30 минути на терена. Надявам се да няма повече такива ситуации и всеки млад или опитен състезател да осъзнае гордостта и честта да бъде поканен и да носи националния екип. Желая искрено успех на играчите и щаба и вярвам, че ще постигнем целта си”, заяви Хаджисотиров.

Снимка: НБЛ