Баскетболистът Борислав Младенов е поискал да бъде освободен от националния тим на България по баскетбол след победата над Норвегия снощи в Ботевград. Той е съобщил решението си непосредствено след срещата и е напуснал лагера на отбора.

"Дойде след мача и пожела да бъде освободен, тъй като не може да даде на отбора това, което иска", заяви селекционерът Росен Барчовски пред специализираното издание bgbasket.com и добави: "Имал е голямо желание, но не се чувства комфортно. Беше доста убеден, настояваше. Аз съм против това нещо. Казах му, че не искам, но не мога да спирам никого, така че с отбора за Австрия ще пътува Александър Стоименов."

За българския тим предстои решително гостуване на Австрия в сряда (2 август) в предварителните квалификации за Евробаскет 2025, като само победа ще гарантира класиране за същинския етап на пресявките.

"Твърде голяма му е амбицията. Смятам, че не можа да осъзнае, че това е национален отбор, който играе за победа, а той е дебютант", продължи Барчовски по повод сина на легендата на българския баскетбол Георги Младенов.

"Амбициозен млад играч е, талантлив, зз лично го харесвам много, но не можа да преодолее факта, че според него не е играл достатъчно. Според мен всеки е играл, колкото трябва. Моята работа е отборът да побеждава и да се класираме поне в този етап, за да може след това същите тези млади играчи да бъдат в основните квалификации и да имат повече игрово време. Това беше разговорът ни. Не мисля, че това ще се отрази на атмосферата в отбора. Толкова много хора не са в него. Казал съм отдавна – няма незаменими играчи. За мен той е много талантлив, но за да израства, трябва да успее да се пребори. Изглежда амбицията му е огромна в личен план, а аз съм треньор и гледам не как да израства един или друг играч, а отборът да побеждава. Това въобще не значи, че няма да го викам отново. Никога не съм имал такова поведение. Той е млад човек. Според мен расте още, още има нестабилна психика, така че е изключено да кажа такова нещо", каза още Росен Барчовски.

Снимки: Sportal.bg