Носителят на титлата с ВК Нефтохимик 2010 – Калоян Балабанов, чака бившия си тим в групите на ШЛ за надпреварата през сезон 2023/24.

Чешкият вицешампион Жихострой Чешке Будейовице, чийто екип вече носи посрещачът, попадна в Група D от същинската фаза на най-престижния континентален турнир. Там елитната компания се оформя от полския Яастржебски Венгел и германския Люнебург.

Групата в Шампионската лига ще бъде попълнена от победителя в поток V от втората фаза на квалификациите.

Там ще отиде ВК Нефтохимик 2010, ако спечели Група 1 от първата фаза на квалификациите. В потока, който трябва да се изиграе на турнирен принцип на едно място по системата „всеки срещу всеки“ през втората половина на месец октомври, жребият събра носителя на титлата на страната ни с Будва (Черна гора), Фино Капошвар (Унгария) и Струмица (Северна Македония).

Ако волейболистите на Атанас Петров завършват втори, ще отидат в поток VI от втория кръг.

При положение пък че са отборът с по-добри показатели от тези, които завършат на вторите места в турнирите от втория рунд на пресявките, „нефтохимиците“ ще попаднат в последната Група Е на Шампионската лига. Там е италианският вицешампион Лубе Чивитанова, в чийто състав е новата звезда на българския волейбол Александър Николов. Другите потенциални съперници са белгийският Маасейк и чешкият Лви Прага.

Ако Нефтохимик спечели поток VI на квалификациите, ще бъде разпределен в поток А от груповата фаза на ШЛ, където са победителят в Лигата на богатите за последните три години ЗАКСА Кенджерджин Козле (Полша), Рьозеларе (Белгия) и Зираатбанк (Турция).

Снимки: Startphoto