Су-Вей Сие от Тайван и Вън Синюй от Китай триумфираха с титлата при двойките на жени на Откритото първенство по тенис на Франция. Азиатките се наложиха над тандема Лейла Фернандес от Канада и Тейлър Таунзенд от САЩ с 1:6, 7:6(5), 6:1. Постижението е забележително, защото това е едва втория им турнир заедно, след като се събраха за първи път на турнира в Страсбург.

Срещата премина през много обрати, но решаващите минути бяха във втория и в началото на третия сет, когато азиатската двойка направи пробив. Фернандес и Таунзенд можеха да се върнат в петия гейм, но пропиляха четири брейк-пойнта, а след това допуснаха и пробив.

37-годишната състезателка от Тайван Сие печели за пети път трофей от Големия шлем. Тя и китайката Пън Шуай спечелиха първото място през 2014-а година на “Ролан Гарос”, а останалите й дойдоха на Уимбълдън. И въпреки че не е играла в Големия шлем от 2021-а година заради травми, тя се превърна в учител и партньор за 21-годишната дебютантка Вън Синюй.

За Лейла Фернандес това е първо участие на финал на двойки, а Таунзенд до момента в единствения си финал на миналогодишното Открито първенство на САЩ на двойки с Кейти Макнали загубиха от Барбора Крейчикова и Катерина Синиякова.

Снимки: Gettyimages