Бившият старши треньор на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров заяви, че баскетболната федерация не използва достатъчно реномето на най-полезния играч в Евролигата Александър Везенков. Удо е на мнение, че в центъра на София трябва да бъдат издигнати билборди с лика на българския национал, по подобие на тези в Белград с двукратния MVP в НБА Никола Йокич. Хаджисотиров говори в студиото на Sportal TV след победата на Олимпиакос със 75:52 над Панатинайкос в третия мач от финалната серия за титлата в гръцкото първенство.

“НБА се измени доста в последните години и периодът на адаптация вече би бил по-кратък. Доста сходен е стилът на баскетбол в момента. След като свърши сезонът Везенков ще има време да се договорят, да подпише със Сакраменто. След това ще има възможност да си почине и да се натренира. Да не слагаме каруцата пред коня. В момента му пожелавам да е здрав, да може да се подготви за четвъртия мач и да спечелят така чаканата титла.

Везенков е запалил много деца. На последния мач с националния отбор в Ботевград залата беше пълна с деца, носещи негови потници. Мечтата на повечето от тях е свързана с НБА, така че ако той отиде там, това ще бъде върхът на пирамидата. Ако той отиде там, това ще е гордост за всички българи.

Грешка на федерацията и на баскетболните хора е, че не се използва Везенков, за да се популяризира баскетболът тук. Трябваше да има няколко огромни екрана в София, огромен билборд както на Никола Йокич с неговия лик в Белград. Хората трябва да го виждат, да се гордеят и децата да се палят. Като се сложат, пак ще има интерес, защото ще се виждат. Неслучайно има маркетинг отдели, които се грижат за това нещо. В нашата федерация явно няма или няма достатъчно. Всяко нещо трябва да се подобрява и да има някаква визия за нещата, за да може стъпка по стъпка да се постигат. В момента имаме едно бижу, което не се използва по най-добрия начин. Явно има по-остарели разбирания, липса на достатъчно визия, знания и стратегия. Комбинация от тези неща. Далеч съм от мисълта, че трябва да се отрича всичко. Има и хора, които знаят как да си вършат работата, но ако няма качествени и образовани хора с по-дългосрочна стратегия и визия, трудно ще станат нещата. Във всички федерации според мен това е проблем”, заяви Хаджисотиров.