Илиян Радулов и Адрияно Дженев дават надежди, че България ще има тенисисти в елита и след Григор Димитров. Двамата бележат огромно развитие и вървят стъпка по стъпка към професионалния тенис. Илиян е четвърти в световната ранглиста за юноши, а Адрияно е близо до топ 10, като в момента заема 13-та позиция.

В семейството на Илиян тенисът е на почит от години. Дядо му играе тенис, а вуйчо му Христо Боянов е треньор и именно той се занимава с подготовката му. Сестра му също се занимава с този спорт на високо ниво. С развитието му започват успехите на юношеските турнири, а преди няколко седмици Радулов показа, че може да се конкурира и с мъжете.

Той триумфира на мъжкия турнир Пазарджик и стана най-младият български шампион от 15 години насам, когато Григор Димитров постигна първата си турнира победа също на 17 години. “Разликата с мъжете не е толкова голяма, психически и физически са малко по-добре. Дребни работи, надявам се скоро да стигна това ниво”, коментира той разликата между тениса при юношите и този при мъжете.

В края на миналата година Илиян, който днес навършва 18 години, достигна до полуфиналите на едни от най-престижните турнири за юноши “Еди Хер” и “Ориндж Боул”, където заедно с Дженев спечелиха титлата на двойки. Двамата отдавна играят като тандем и се познават отлично. В началото на тази година беше и дебютът им на турнир от Голям шлем за юноши на Australian Open. Илиян стигна до четвъртфиналите, а Адриян до третия кръг.

На “Ролан Гарос” и двамата записаха по две победи на сингъл и отпаднаха в третия кръг. В Париж очакванията към тях не бяха по-малки. “По-малко напрежение има, но за първи път съм на “Ролан Гарос”. Не съм толкова притеснен, колкото беше в Австралия. Очакванията сам си ги поставям”, споделя Дженев.

И двамата са наясно колко важна е психиката за успех в професионалния спорт. “Гледам да подобрявам всеки елемент от играта, физически и психически да се развивам”, казва Адрияно. “Предпочитам да играя на хард, но най-добрите ми резултати засега на клей”, допълва той.

Дженев също изигра първите си турнири при мъжете този сезон и не смята, че е много далече от това ниво: “Има някои, които са по-добри, отличават се, но като цяло не смятам, че има толкова голяма разлика. Продължавам да тренирам, да работя и се надявам, че до година-две ще мога да играя равностойно при мъжете”.

Негов треньор е Серафим Грозев, с когото работи от няколко години. Адрияно е израснал в Хасково и логично негов пример е Григор Димитров. Той е имал възможност да тренира с най-добрия български тенисист, а баща му Димитър Господинов е работил с него в един период.

Илиян пък имаше възможност да тренира с Григор Димитров на “Ролан Гарос” и остана очарован от преживяването: “Много се радвам, посъветва ме някои неща, които бяха ценни”. Радулов знае, че има върху какво да работи: “Искам да подобря сервиса си и психиката ми трябва да е на най-високо ниво”.

Ранглистата при юношите пък има още по-голяма стойност от тази година, тъй като след партньорство между ATP и ITF тези, които завършат годината в топ 10 ще получат до осем покани за основна схема на турнири от сериите Чалънджър. Илиян обаче има амбицията за върха: “Със сигурност ми е цел да стана номер 1. Надявам се до края на годината да се случи, защото е важно. Тази година направиха правило за 8 “уайлд кард” за Чалънджъри за тези, които са в топ 10 на ранглистата. Искам да успея да ги взема”.

След любимите му тенисисти са Себастиан Корда, Карлос Алкарас, Яник Синер и Лоренцо Музети, с когато също имаше възможност да тренира в Париж.

Според него това, че заедно с Дженев се развиват и вървят заедно, му помага: “Честно казано, много е готино, че сме двамата заедно. Ходим по турнири, играем заедно, тренираме всеки ден, дърпаме се един друг, мисля, че е страхотно”.