Манчестър Сити и Интер излизат един срещу друг на стадион "Ататюрк" в Истанбул в тазгодишния финал на Шампионската лига. „Гражданите“ са на крачка от мечтания трофей, който за момента е голямото отличие, което убягва на клуба. Ако успеят да го постигнат, „небесносините“ ще стигнат до требъл, какъвто до момента в английския футбол е постигал единствено градският съперник Манчестър Юнайтед (1999). Интер вече е печелил подобен требъл, като това се случи през 2010-а година, откогато датира и последният успех на „нерадзурите“ в Шампионската лига. Италианският тим може да се похвали с доста по-богата визитка по отношение на отличията в най-престижния европейски клубен турнир, тъй като днес Интер ще се бори за четвърти такъв трофей.

Сити няма загуба до момента в турнира през този сезон, докато Интер има две поражения. И двете бяха в груповата фаза в мачовете срещу Байерн (Мюнхен).

Интересно е, че това е първи официален сблъсък между Манчестър Сити и Интер изобщо.

"Гражданите" са на втори финал в Шампионската лига в последните три сезона. През 2020/21 тимът на Джосеп Гуардиола отново бе считан за фаворит срещу Челси, но претърпя тежко разочарование след гол на Кай Хавертц, който донесе славата на лондончани. За Джосеп Гуардиола това е четвърти финал в Шампионската лига. Ако испанецът го спечели, ще се изравни по брой трофеи от надпреварата (3) със Зинедин Зидан и пред него ще остане само Карло Анчелоти, който има четири трофея.

Симоне Индзаги вече си извоюва прозвището Крал на купите, след като за седемте години в своята треньорска кариера до момента той изведе отборите си до осем финала, в които загуби само веднъж. Миланският гранд също се е устремил към требъл през настоящата кампания, след като вече спечели Суперкупата и Купата на Италия.

Фенклубовете на двата отбора в България са изключително активни и десетки привърженици на Сити и Интер от нашата страна са в съседна Турция, за да наблюдават на живо най-големия двубой в европейския клубен футбол за сезона.

12

Джосеп Гуардиола е направил две промени в сравнение с финала за ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед. Едната е напълно очаквана, тъй като Едерсон заменя на вратата Щефан Ортега, който пазеше традиционно в турнира за Купата на Англия. Новината е, че Кайл Уокър, който в последната седмица имаше проблеми с контузия, е на пейката за началото. Вместо него започва Нейтън Аке.

Let's do this! 📍#ManCity | #UCLfinal pic.twitter.com/Xgr32PuYoL

— Manchester City (@ManCity) June 10, 2023

Както предполага италианските медии, Симоне Индзаги предпочита да заложи на Един Джеко вместо на Ромелу Лукаку, който остава на пейката за началото, въпреки че се намира в прекрасна форма. Хенрих Мхитарян е възстановен, но Марсело Брозович започва в халфовата линия на "нерадзурите" заедно с Хакан Чалханоолу и Николо Барела. Хоакин Кореа и Милан Шкриняр също са готови, но остават сред резервите.

I ragazzi sono arrivati 👋#ForzaInter #UCL #UCLFinal #ManCityInter pic.twitter.com/Z47BC1Y6PE

— Inter (@Inter) June 10, 2023

Манчестър Сити: Едерсон, Аке, Диаш, Аканджи, Стоунс, Родри, Силва, Де Бройне, Гюндоган, Грийлиш, Холанд

Интер: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони, Дъмфрис, Барела, Брозович, Чалханоолу, Димарко, Джеко, Лаутаро

ГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe