Двата претендента за трофея в Шампионската лига Манчестър Сити и Интер ще разчитат най-вече на своите голмайстори, съответно Ерлинг Холанд и Лаутаро Мартинес, които да изиграят ключова роля в сблъсъка помежду им тази вечер. Но как са се представили двамата млади нападатели в досегашните финали в своите кариери?

През сезон 2018/19 Холанд печели първата си купа в мъжкия футбол - тази на Австрия. Тогава неговият РБ Залцбург триумфира с 2:0 над Рапид (Виена) във финала. Тогава обаче нападателят така и не взима участие, тъй като е извън състава на “биковете” за двубоя. По-късно, с екипа на Борусия (Дортмунд), норвежкият национал играе първия си финал, който е срещу Байерн (Мюнхен) за Суперкупата на Германия през лятото на 2020 година. Тогава Холанд вкарва гол и дава една асистенция за 67 минути на терена, но въпреки това баварците печелят с 3:2. На следващата година обаче головата машина е на страната на победителите - “жълто-черните” сразяват РБ Лайпциг с 4:1 на финала за Купата на Германия, а тяхната звезда блести с две попадения. Три месеца по-късно Холанд изиграва и последния си двубой за трофей като част от Борусия - загуба с 1:3 от Байерн отново за Суперкупата на Германия, като в този случай защитата на мюнхенци успява да обезличи нападателя. В началото на този месец той играе първия си финал за Сити и макар да не бележи, “гражданите” надделяват над Манчестър Юнайтед с 2:1 и с това грабват Купата на ФА.

The Final Day
🐍 X 🤖#UCLfinal #smsports #Lautaro #Haaland #mancity pic.twitter.com/4M7WcboGPi

— Ahmed𓂆 (@A7MDZN) June 10, 2023

От друга страна, всички финали на Лаутаро на клубно ниво са с Интер, като губи само първия от тях. Става въпрос за този в Лига Европа през 2020-а, когато той не успява да помогне на “нерадзурите“ да избегнат поражението с 2:3 от Севиля. Ел Торо обаче може да се похвали с две спечелени Купи на Италия. През миналата година той се отчита с асистенция при успеха с 4:2 след продължения във финала срещу Ювентус, а към края на този май той е герой за “Змията” с двете си попадения за обрата за 2:1 над Фиорентина във финалния сблъсък на турнира. Освен това нападателят печели и две Суперкупи на Италия. Първата е от януари миналата година, когато за 75 минути на терена бележи изравнителния гол за своя тим при победата с 2:1 след продължения над Ювентус. Във втория случай той вкарва за крайното 3:0 над Милан в началото на тази година. За разлика от своя опонент, Лаутаро има три финала за своята родина, като е победител във всеки един от тях. Преди две години той е титуляр при успеха с 1:0 на Аржентина над Бразилия, с който беше спечелена Копа Америка. За спечелеването на трофея “Финалисима” голмайсторът има важна роля със своите гол и асистенция при успеха с 3:0 над Италия през миналото лято. На финала на Мондиал 2022 Мартинес влиза като резерва в продълженията и вижда как Аржентина печели срещу Франция след изпълнение на дузпи.

#UCLfinal 🇦🇷 Lautaro 🆚 Haaland 🇳🇴

¿Quién brillará en la gran cita de la Champions? 🤔 pic.twitter.com/bNu3zQ8EUX

— GOAL España (@GoalEspana) June 10, 2023

Равносметката от изявите на двамата е следната: 4 финала, 3 гола и 1 асистенция за Холанд, както и 8 финала, 5 попадения и 2 асистенции за Лаутаро.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe