Световната номер 1 Ига Швьонтек се изправя срещу Каролина Мухова във финала на “Ролан Гарос” от 16 часа днес.

За полякинята това е трето участие в мача за купата “Сюзан Ланглен” и тя ще запази статута си на водачка в класацията на WTA. На 22 години тя е четвъртата най-млада тенисистка с поне три финали на “Ролан Гарос”, а преди по-малко от три години стана най-младата шампионка от 1992-ра насам.

Швьонтек е със статистика от 13 победи и 4 загуби на финали в кариерата си от всякакво равнище, от от старта на миналия октомври е загубила три от шест. Що се касае до турнирите от “Шлема” обаче, тя е безпогрешна с три от три, и то по категоричен начин в рамките на два сета.

It all comes down to this 🤩

Dual #RolandGarros Champion Iga Swiatek takes on first-time finalist Karolina Muchova for the title. pic.twitter.com/baERiM5LwB

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 10, 2023

Тя срази съответно София Кенин и Кори Гоф в Париж през 2020-а и 2022-ра, а на последния US Open надделя над Онс Жабюр.

Непоставената Мухова не беше играла досега във втората седмица на “Ролан Гарос”, но елиминира Арина Сабаленка на полуфиналите и удължи успешната си статистика срещу съперници от топ 3 на 5-0.

The final is SET 🏆

🇵🇱 @iga_swiatek 🆚 @karomuchova7 🇨🇿

Saturday at #RolandGarros! pic.twitter.com/sVMCgWHZq2

— wta (@WTA) June 8, 2023

43-тата в света Мухова е четвъртата финалистка в Париж извън топ 40 на световната ранглиста - другите са Рената Томанова (също чехкиня, губи финала) през 1976-а, Альона Остапенко през 2017-а (печели) и… Ига Швьонтек през 2020-а (печели).

Мухова всъщност е спечелила единствения мач между нея и Швьонтек досега, но по това време Ига е 17-годишна квалификантка на турнира в Прага през 2019-а.