Водачът в световната ранглиста при мъжете Карлос Алкарас (Испания) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция при мъжете. Алкарас се наложи над канадеца Денис Шаповалов с 6:1, 6:4, 6:2 в среща от третия кръг, продължила два часа и 12 минути. Поставеният под номер 1 в Париж испанец ще срещне италианеца Лоренцо Музети, 17-и в схемата, в следващия етап от надпреварата.

„Мисля, че играх на добро ниво през целия двубой. Във втория сет имах малко проблеми, започнах да правя повече грешки в сравнение с първия и третия“, коментира Карлос Алкарас.

„Но показах психическа устойчивост. Знаех, че ще имам своите шансове в мача“, добави испанският тенисист.

One more for @carlosalcaraz #RolandGarros pic.twitter.com/wjX5OCrzXM

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 2, 2023

20-годишният Алкарас, който преследва първа титла от „Ролан Гарос“ поведе с 5:0 гейма в първата част срещу 26-ия поставен Шаповалов и затвори успешно сета при 6:1. Той изостана с 1:4 във втория сет, но спечели следващите пет гейма за 6:4. В третата част испанецът отново заигра по-стабилно, дръпна с 5:1 и спечели двубоя с крайното 6:2 при втората си възможност.

„Постигнах бързо мечтата си, а не го очаквах. Сега мечтата ми в тениса е да печеля всеки турнир, в който играя. Искам да спечеля повече титли“, добави Карлос Алкарас.

Също в двубой от третия кръг 13-ият в схемата поляк Хуберт Хуркач бе елиминиран от Хуан Пабло Варияс (Перу), който в Париж постигна първата си победа в турнирите от Големия шлем. Варияс надигра Хуркач с 3:6, 6:3, 7:6(3), 4:6, 6:2 за три часа и 45 минути игра и си уреди двубой със сърбина Новак Джокович в четвъртия кръг.

Перуанският тенисист поведе с 4:1 в петия, решителен сет и не остави възможности на Хуберт Хуркач до края.

В късния мач при жените чехкинята Каролина Мухова отстрани 27-ата поставена Ирина-Камелия Бегу (Румъния) с 673, 6:2 и се класира за четвъртия кръг. Срещата продължи час и 34 минути, като Мухова осъществи четири пробива срещу румънката.

Следващата противничка на Каролина Мухова на „Ролан Гарос“ е „щастливата губеща“ от квалификациите Елина Аванесян (Русия).