Германецът Даниел Алтмайер поднесе една от сензациите на тазгодишното издание на “Ролан Гарос”, след като елиминира осмия в схемата Яник Синер със 6:7(0), 7:6(7), 1:6, 7:6(4), 7:5 в изумителен сблъсък, продължил близо пет часа и половина. Така Алтмайер, който е 79-и в световната ранглиста, се класира за третия кръг на турнира, където ще се изправи срещу Григор Димитров, който преодоля Емил Руусувуори с 7:6(4), 6:3, 6:4 по-рано днес.

WHAT A MATCH 😤

After an incredible 5-setter battle, @daniel_altmaier takes the win against Jannik Sinner 6-7 7-6 1-6 7-6 7-5 👏@rolandgarros | #RolandGarros

pic.twitter.com/FGlokKvopA

— ATP Tour (@atptour) June 1, 2023

Двубоят между Синер и Алтмайер премина изключително любопитно и неочаквано, като италианецът спечели първия сет чрез обрат, след като навакса пробив пасив и впоследствие не остави шансове на опонента си в тайбрека - 7:0. Във втората част двамата продължаваха да доминират от сервис и отново се стигна до заключителен 13-и гейм, в който Алтмайер пропусна четири сетбола, но при петия си опит той достигна до изравняване.

Въпреки това в третия сет Синер бе непоколебим по пътя към успех с 6:1, след което в четвъртата част той имаше два мачбола на свой сервис при 5:4. Осмият в схемата обаче предаде подаването си и допусна съперникът да му измъкне втори пореден тайбрек, а в петия сет Алтмайер нанесе ключов пробив при 5:5 и въпреки че допусна изравняване от 40:0 на свой сервис, съумя да отрази три точки за пробив и да сложи край на мача.

What it means 🧡

Take a bow @daniel_altmaier!#RolandGarros pic.twitter.com/lhYKiiNQht

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 1, 2023

По този начин в събота Димитров и Алтмайер ще се изправят в директен спор за класиране за четвъртия кръг на “Ролан Гарос”. Двамата са играли само веднъж в ATP тура до този момент - на “Мастърс”-а в Индиън Уелс през 2021-ва, когато българинът побеждава германеца с 6:4, 6:2.

Алтмайер показва добра форма на червено от началото на сезона, като неговото добро представяне започна с титла на “Чалънджър”-а в Сарасота в средата на април. След това 24-годишният германец достигна до четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Мадрид като “щастлив губещ”, а също така игра и в Рим, където обаче бе спрян във втория кръг от Франсис Тиафо. На старта на “Ролан Гарос” Алтмайер преодоля Марк-Андреа Хюслер с 6:3, 6:4, 6:4.

Снимки: Imago