Броени часове остават до старта на волейболистките на България в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Националките, водени от Лоренцо Мичели вече са в Нагоя (Япония), където предстои първия турнир от световната надпревара. Стартът е в сряда (31 май) срещу Хърватия. Тимът ни е с обновен състав и с нова капитанка, като лентата се поема от Мирослава Паскова.

Опитната националка, която винаги гори в битките и е изключително голям боец, заяви в интервю за BGvolleyball.com, че да бъде избрана за капитан е нещо неочаквано за нея, но приема решението на треньора с отворени обятия. Ето още какво разказа още Мирослава Паскова за новата роля, лято 2023 и смяната на клубната принадлежност:

- Поздравления за капитанската лента. Как се чувстваш?

- Благодаря сърдечно. Да бъда капитан на този подмладен отбор за мен е голяма чест. Нормално се чувствам, не очаквам нещо по-така - уауу. Просто една идея повече респект, трябва да си за пример на всички.

- Искаше ли го, очакваше ли го?

- Не! Абсурд. Имайки предвид колко обичам интервюта (смее се) и колко обичам да комуникирам с хората. Определено не. Изненадана съм от това решение на треньора Мичели. Но приемам това предизвикателство с отворени обятия!

- Какво беше първото, което направи като капитан?

- Да направя отделна група на състезателките, да си пишем женски работи...

- Останалите как реагираха? Поздравиха ли те?

- Понеже, когато треньорът обяви решението си, може би бяха повече от новите – "бебетата" както ги наричаме, имаше бурни аплодисменти. Почувствах се неудобно.

- Като каза "бебетата", как се чувстваш като една от най-опитните състезателки?

- Ново ми е. Винаги съм свикнала да има по-големи от мен, по-опитни в отбора. Сега естествено липсват всичките. Но обстановката е една някак си различна, по-весела, по-детска и с повече шеги. По-отпускаща атмосфера има от преди. С повече заряд за всичко - тренировки и мачове. Много е приятно, все едно се връщам в националния тим по времето, когато бях девойка. Тогава всичко беше смях и забава и нищо ангажиращо. Естествено, имаш ангажименти да се справиш и да покажеш най-доброто, но с много повече радост във всичко.

- Когато има такова позитивно настроение нещата вървят по-добре?

- Очаквам да е така. Ще видим.

- Как мислиш, ще успеете ли да оцелеете в този състав в Лигата на нациите?

- Силно се надявам. И то не е само да оцелеем, но и да направим нещо повече. Имаше един такъв израз: "Когато загубиш и се издъниш, никой няма да се изненада". Но нека да изненадаме хората и себе си с резултати. Не само запазване на мястото ни в Лигата, защо не и нещо по-добро.

- Предстои много трудно лято, как ще издържите на този непрестанен цикъл -  тренировки пътуване мачове?

- В крайна сметка ние сме си го избрали. За мен лично по-добре е, когато лятото е натоварено и с много ритъм, защото, когато си под напрежение, по някой път излизат неща, които не си очаквал. Смятам, че ще повлияе позитивно на всички. Все пак е изпълнено с предизвикателства. Кой не обича да играе на голяма сцена.

- Някои например искат почивка...

- Не смятам, че тук и сега в този отбори ма хора, които искат почивка. Който иска почивка да си я взима.

- Зарадвахте ли се на победата над Белгия?

- Естествено. Беше уникално чувство. Както каза едно от момичетата: нека това да бъде първата от многото.

- Кажи и две думи за теб, сменяш първенствата на клубно ниво. Напускаш Турция отиваш в Гърция, защо?

- Смяна на климата, по топло място (смее се). Нови приключения, по -високи цели и така.

- Ще се изправиш там срещу треньора си, който води Олимипакос?

- Битката ще бъде безмилостно жестока (смее се).

- Какви са целите пред новия ти тим?

- За новия сезон ще бъдат високи. Челни позиции в първенство, за Купата и преследване на евротурнири. Млад амбициозен отбор, с амбициозно треньорско ръководство и цели.

- Как взе това решение, все пак Гърция не се слави с едно от най-силните първенства?

- Преди да взема решение се консултирах с националния селекционер, който има опит там. Получих зелена светлина. Всъщност не изглежда толкова зле първенството, както се говори. Отзивите от преминалите през него състезателки е, че ще ми хареса в залата извън нея. Смятам, че е време да обърна внимание на живота малко и извън залата, та ми съвпада и с някои други графици.

- Разкрий малко повече...

- Все още не, когато му дойде времето ще се чуе.

- Какво си пожелаваш зя лято 2023?

- Пожелавам си възможно най-добро класиране в Лигата на нациите, колкото се може по-напред в таблицата на Евроволей и да затворим годината с едно много хубаво представяне на олимпийската квалификация. Иначе на първо място всички да са здрави!