Най-полезният играч в Евролигата Александър Везенков говори за “Арена Спорт” относно края на сезона в гръцкото първенство и евентуално преминаване в състава на Сакраменто Кингс през това лято. Спортист №1 на България за миналата година отново увери, че е напълно съсредоточен върху представянето си до края на кампанията и сподели, че преговорите с “кралете” ще започнат едва след края на сезона в шампионата на южната ни съседка.

“Бяхме много близко до трофея в Евролигата. Това е спортът - трябва да продължим и да се борим. Ако видите последните три минути във финала, ние не играхме добре в нападение, допуснахме лесни кошове и оставихме пространства те да стрелят. Те имат много качествени и опитни играчи, като така загубихме мача. Знам, че стрелбата ми към края на мача не беше най-добрата опция, но мислех, че можем да затворим мача. Имах 29 точки и чувствах, че Господ е решил да стана европейски шампион, но явно не беше така. Не знаех за рекорда на Ларкин, не ме интересуваше. Исках само титлата.

Зад всяка награда стои много труд и трудни моменти, през които трябва да преминеш, да се трудиш и да работиш. Това не е най-важното. Най-важното е, че отборът завърши първи в редовния сезон, игра на още една Финална четворка и без това нямаше как да дойдат тези индивидуални награди. Тренирам през лятото, през годината и се опитвам да съм на 1000% съсредоточен върху това, което правя. Има прогрес в последните години, но искам още и още. Искам да се развивам напълно и ежедневно да ставам по-добър. Имам много път пред себе си. Не съм живял в България, освен през лятото.

Знам, че в Ботевград ме уважават и съм оставил хубава следа поне да съм пример за децата, които да си казват, че тренирам всеки ден и защо и те да не го правят. Тук в Гърция феновете живеят с отбора, имат мнение, познават играта. Има и по-запалени привърженици. Критиките никога не са ми пречили, но няма да седна да мисля повече от хора, които просто са злобни. В Интернет всеки може да пише каквото си иска без никакви последствия. Ако тези критики идват от някой, който разбира играта, и от някой, който ще ме направи по-добър, тогава го приемам. През годините съм се научил да имам доверие на хората около мен. Те са екип, но за мен са мое семейство. За мен това е най-важното - първо те да ми казват истината в очите, а всичко останало да остане за мен. Аз не си крия емоциите и когато съм щастлив, и когато не съм.

На финала беше много тежко. Яд те е, защото си бил там. За две минути гледаш как отиваш към трофея, но това е баскетболът. През миналата година беше почти същото. Третият мач с Фенербахче го спечелихме с кош в последната секунда и ако Костас не го беше вкарал, може би нямаше да сме на Финалната четворка. Това е баскетболът, това е животът - нещо ти дава, нещо ти взима. Не ми тежи да съм най-успешния спортист на България в момента.

Аз не гледам нито награди, нито кой как се представя. Гледам себе си, аз да съм на най-високо ниво за себе си и за моя отбор. Искам да печеля, да прогресирам и се радвам за наградите, но ние играем отборен спорт. Преди две-три години, когато не бях на това и когато имах тежки моменти, може би никой не гледаше. Знаем, че България не е баскетболна нация и че като националност сме далеч от всичко. За мен е много важно, че съм в Евролигата и хората я гледат. Мисля единствено как ще станем шампиони и кое е най-правилното решение за моето бъдеще в дадения момент. Никой не знае какво ще стане след една-две-три години. В дадения момент ще реша какво е най-важното за себе си.

В момента ме интересува само дали ще стана шампион с Олимпиакос. Със сигурност се чувствам много хубаво, че специалисти и треньори казват хубави думи за мен, но това е бизнес и всичко опира до как, какво и кога. Казахме си със Сакраменто, че е най-честно да свърши Евролигата и първенството и след това да видим какво ще правим. Ще видим дали са преговори или имат конкретна оферта, какво и аз ще искам, много неща са. Казахме си и двете страни, че първо трябва да свърши първенството. Готов съм за нови предизвикателства, но съм готов и да остана. Атина и Олимпиакос са моят дом. Чувствам се прекрасно. След тежките две-три години показваме много силен баскетбол. За мен най-важно е кое е най-доброто за моето бъдеще. Със Сакраменто не сме стигали нито до цифри, нито до нищо. Казахме си, че е най-честно да се съсредоточа върху последната цел на отбора и тогава вече ще говорим”, заяви Везенков.