Южната трибуна на стадиона на Валенсия ще бъде затворена за три мача и глобата на тима е намалена на 27 хиляди евро след расистките обиди срещу нападателя на Реал Мадрид Винисиус Жуниор от страна на феновете на клуба. Апелативната комисия на Испанската футболна федерация обяви, че е решила "частично да уважи" жалбата на Валенсия. Това означава, че затварянето на някои сектори на стадион "Местая" е намалено от пет на три срещи, а първоначалната глоба от 45 хиляди евро е по-малка с 18 хиляди евро.

 Винисиус заплаши да напусне терена през второто полувреме на мача на Реал Мадрид от Ла Лига срещу Валенсия в неделя, след като беше подложен на предполагаеми маймунски скандирания от феновете. Реал обяви, че това е "престъпление от омраза" и подаде жалба до испанската Главна прокуратура. Играчите и длъжностните лица от испанското футболно първенство призоваха за борба с расизма след двубоя в неделя. Преди мачовете във вторник между Валядолид и Барселона и Селта Виго и Жирона, играчи от двата отбора, както и официалните лица, застанаха зад банери с надпис "Расизмът, вън от футбола". 

От Ла Лига заявиха, че ще поискат по-голяма юрисдикция за наказание на клубове, чиито фенове са виновни за расистки обиди, след като се чувстват "безсилни" поради липсата на настоящи санкции след последния инцидент с Винисиус Жуниор. Според законодателството на страната, Ла Лига в момента може само да идентифицира и докладва за инциденти, но наказания рядко се прилагат. 

Междувременно, четиримата мъже, задържани в Испания по-рано тази седмица по подозрение за престъпление от омраза при обесването на черно чучело на бразилската футболна звезда Винисиус Жуниор, бяха освободени под гаранция, съобщи съдът в Мадрид. Мъжете, които също са разследвани за престъпление срещу личната неприкосновеност на Винисиус, имат забрана да се приближават и да общуват с крилото на Реал Мадрид в очакване на по-нататъшно разследване, се казва в изявление на съда. 

Разследването беше образувано, след като надуваемо черно чучело, облечено във фланелката с номер 20 на Винисиус, беше окачено на мост пред тренировъчните игрища на Реал Мадрид преди мача срещу Атлетико Мадрид през януари. До него имаше голям червено-бял транспарант - цветовете на Атлетико, който гласеше "Мадрид мрази Реал".

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages