След цялата сага около обвиненията срещу Ювентус за фалшифициране на капиталови печалби клубът отново беше наказан, като този път от актива му бяха отнети 10 точки. Това обаче не означава непременно, че торинският гранд ще избегне наказания по други обвинения, които го безпокоят през последните месеци.

“Гадзета дело спорт” припомня, че след по-малко от месец, или по-точно на 15 юни, ще се проведе друго дело от Италианската футболна федерация срещу Ювентус. То е по т.нар. разследване “Призма” за нерегламентиро изплащане на заплати на футболистите на тима по време на първия локдаун покрай пандемията от коронавирус преди три години. От клуба се опитаха да постигнат споразумение с федералния прокурор, който обаче поне засега отказва да се разбере със “Старата госпожа” по извънсъдебен път. Възможно е да се стигне до още едно лишаване на точки от актива на отбора, но не е ясно дали то ще важи за настоящия сезон, или за следващия сезон, тъй като до 30 юни Серия “А” трябва да потвърди крайното класиране на италианското първенство.

The capital gains case for Juventus ends here. It is useless to appeal to the CONI college of guarantee and there is no desire to go to the TAR. Next is the salary manoeuvre (Prisma) trial, which will begin on June 15...(@mirkonicolino)

— JuveFC (@juvefcdotcom) May 23, 2023

От изданието също така обръщат внимание и на позицията на УЕФА за всичко случващото се около клуба. От евроцентралата провеждат собствено разследване заради сделката си с Ювентус да бъде глобен с 3,5 млн. евро вместо с 19,5 млн. евро заради нарушаване на правилата за Финансов феърплей. Има подозрения обаче, че от клуба са фалшифицирали финансови документи, за да постигнат въпросното споразумение за по-малката от двете глоби. Ако “бианконерите” бъдат намерени за виновни, УЕФА може да ги извади от евротурнирите за поне една година, в случай че клубът успее да се класира за някой от тях през настоящия сезон. В Нион разчитат, че Юве ще се откаже от подкрепата си към проекта за Европейска Суперлига, но ако това не стане, вероятността от сурово наказание за гранда е голяма.

UEFA are ready to exclude Juventus from next season’s European cups. Their decision is expected in mid/late June as they continue to analyse all the documents from the federal prosecutors office. (@Gazzetta_it)

— JuveFC (@juvefcdotcom) May 23, 2023

Междувременно, не само “Гадзета”, но и останалите водещи спортни издания в Италия обръщат внимание защо точно сега Ювентус беше наказан с -10 точки. “Защо 10 пункта, а не 9, 12 или 15? Ще бъде интересно да се прочете мотивацията на апелативния съд, за да разберем как ще оправдаят снощното наказание, което вади Ювентус от Шампионската лига. Моментът на решението беше трагичен и потвърди, че системата е неадекватна в това да регулира конфликтите в един от най-важните бизнеси в страната. Щеше да е по-логично Ювентус да бъде наказан за следващия сезон”, пише “Кориере дело спорт”.

“Единствената сигурно е, че в края на кампанията клубовете няма да знаят в кой евротурнир ще играят през 2023/24. Мнозина, включително и Жозе Моуриньо, вярват, че този сезон е бил компрометиран”, отбелязват от “Гадзета”. От “Тутоспорт” пък акцентират върху друг аспект. “Ювентус е трябвало да бъде тежко наказан и ограбен, защото там се опитаха да създадат Суперлига. По-конкретно Ювентус не бива да участва в евротурнирите. Е, мисията е изпълнена след пет разглеждания на случая и процедура, която така и не успя да обясни как са били количествено определени наказанията”, смятат от торинския вестник.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages