Да спечелиш трофей в професионалния тенис на 17-годишна възраст е впечатляващо постижение, с което от неделя насам може да се похвали и Илиян Радулов. Българският талант спечели турнира от категория М15, който се проведе на кортовете на ТК „Фаворит“ в Пазарджик.

Справка в близкото минало показва, че Радулов е първият българин с титла при мъжете на толкова ранна възраст от 15 години. През май 2008-а, тъкмо навършил 17 години, дебютния си успех в турнир от същата категория спечели Григор Димитров. Оттогава нито един наш сънародник не е съумявал да стигне до трофей в мъжкия тенис на 17-годишна възраст.

Александър Лазаров бе на 18 години при първата си титла, дошла в Сърбия през 2016-а. Все още на 18 бе и Янаки Милев, който през март триумфира за първи път при мъжете на турнир в Анталия. Милев добави и още една купа от турския курорт – през април, ден след 19-ия му рожден ден.

Другите ни водещи тенисисти в момента – Димитър Кузманов и Адриан Андреев, са шампиони в ITF тура за първи път, когато са на по 19 години.

Радулов е и седмият тенисист, роден през 2005 година, който достига до титла в мъжкия тенис. Със спечелените 15 точки Илиян ще влезе в първите 900 в световната ранглиста и ще бъде десети сред непълнолетните в класацията на АТР.

We did an interview with him couple of weeks ago:https://t.co/fVZpyq4VdQ

— tenniskafe.com (@tenniskafe) May 21, 2023

За него предстои участие на още един ITF турнир в Пазарджик, след което ще замине за Париж за участие на юношеския Ролан Гарос. До края на годината той ще съчетава турнири при подрастващите с все по-чести изяви в мъжкия тенис. Заради високата си позиция при юношите (№4 в света) той има възможност да играе директно в основните схеми на турнири в ITF тура. Освен това, до края на годината би могъл да играе в квалификациите на осем Чалънджър турнира чрез новосъздадената „Ускорена програма“ на ATP и ITF, даваща повече възможности за изява на талантите, които са напред в световната класация.

17y Iliyan Radulov is the seventh player born in 2005 with an ITF title. He took the M15 Pazardzhik with 2 wins on Sunday:
Against Denis Klok (#700) 61 61
Against Simone Roncalli (#669) 64 61

Current world #4 in Juniors and one to watch at Roland Garros. pic.twitter.com/Ui9YU4ZBDc

— tenniskafe.com (@tenniskafe) May 21, 2023

tenniskafe.com