PlovdivDerby

Местният парламент на Пловдив отказа да изплати авансово 6 000 000 лева през тази година за довършването на стадион „Христо Ботев“. На редовното заседание на Общинския съвет днес едва 12 съветника гласуваха „за“ авансово плащане на въпросната сума на ДЗЗД Колежа. „Против“ бяха 13, а 19 се въздържаха, с което предложението бе отхвърлено.

То дойде в извънреден порядък и бе вмъкнато в точка, касаеща „Младежките дейности“. Направи го общинският съветник „Кауза България“ Едуард Сарафян. Той предложи средствата по искане на строител като аванс за предстоящи дейности, които ще му бъдат изплатени в следващите две бюджетни години, да дойдат от компенсации за различни проекти за детски градини и ясли и от отделени пари за отчуждителни процедури.

Начинът, по който предложението бе отправено в залата, бе остро критикуван от много съветници. Те заявиха, че искане за поредно плащане за стадиона на Ботев, не трябва да се прави в извънреден порядък, а трябва да мине по каналния ред – с гледане по комисии.

На практика, предложението подкрепиха само членовете на „Кауза България“, „Съюз за Пловдив“, независими общински съветници и земеделците.

„Това е пореден срам за Здравко Димитров, който не може да си подреди кметските дела! Сега от нас се иска извънредно прекрояване на бюджета, без ясна аргументация. Чудя се защо Димитров избяга?! Дори чат джипити не може да схване прочетено по микрофон предложение в този му вид. Редно е кметът да дойде и да си го защити“, заяви независимият съветник Слави Георгиев.

Социалистът Тодор Стоилов заяви, че предложението трябва да бъде оттеглено, в противен случай групата на Автентична лява ще гласува „против“.

„Шокиран съм! Строителят се опитва да рекетира общината, след като преди това заяви, че ще финансира всичко от собствения си джоб. Ние не сме негови служители“, каза Владимир Славенски от Демократична България.

Председателят на групата на ДБ изрази недоумение как такава огромна тема като ст. „Хр. Ботев“ се вмъква някъде в точка, касаеща Младежките дейности на Общината.

„Това предложение трябва да е отделно и самостоятелно, за да дебатираме върху него„, заяви Вселина Александрова.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ определи аргументите на изпълнителя като резонни и заяви, че анекс не е правен, а това е трябвало да се случи.

Зам.-кметът по младежки дейности и спорт Георги Титюков също се опита да защити предложението. Той обясни, че вчера в общината се е водил 3-часов разговор по темата, с идеята всички интереси в казуса да бъдат защитени, като и изпълнителят има гаранции, че инвестираните от него пари ще му бъдат възстановени в следващите години.

В крайна сметка предложението на Едуард Сарафян бе отхвърлено, а самата точка за „Младежки дейности“ бе приета без него, съобщиха от podtepeto.com

Сигурно е, че решението на Об С и отсъствието на кмета от пленарната зала, който не защити искането, ще разгневи изпълнителя Илиян Филипов. Припомняме, че той заяви, че този анекс за авансовото плащане следва да бъде подписан, иначе няма да продължи с дейностите по Етап 2, който касае поръчка на метал за цялата козирка и затварянето ѝ.

Очаква се бизнесменът Илиян Филипов утре да излезе със своя позиция на нарочна пресконференция.