Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович (Сърбия) се надява на подобрение в резултатите след колебливия си старт на сезона на клей и турнирът от сериите "Мастърс" в Рим през тази и следващата седмица изглежда перфектното място за това, коментира АП.

Джокович е шесткратен шампион в италианската столица, като има общо 12 участия във финал.

"Исторически през цялата ми кариера турнирът Рим винаги е бил много успешен за мен. Надявам се отново да ми послужи за добър трамплин преди "Ролан Гарос", където искам да покажа най-добрия си тенис", коментира белградчанинът.

Откритото първенство на Франция стартира в края на май, а Джокович се надява на трета титла след триумфите си в Париж през 2016 и 2021 година.

Сърбинът се завръща на корта след 3-седмична пауза заради проблем с оперирания десен лакът. Той участва само в два турнира на клей през годината досега, като отпадна в третия кръг в Монте Карло след поражение от италианеца Лоренцо Музети, а след това беше елиминиран от Душан Лайович на четвъртфиналите в Баня Лука (Босна и Херцеговина), допускайки първа загуба от сънародник от 11 години.

"Всичко е наред. Естествено винаги има някои притеснения на това ниво. Но смятам, че нещата са нормални. Още повече, когато не си на 25, усещаш някои болежки повече в сравнение в това, което е било преди, отнема и по-дълго време за възстановяване", каза Джокович, който ден преди края на турнира в Рим ще навърши 36 години.

Сърбинът, който през януари спечели Откритото първенство на Австралия, не крие, че целта му е да бъде в топ форма за турнирите от Големия шлем.

В Рим той ще стартира директно от втория кръг срещу аржентинеца Томас Мартин Ечебери тази вечер. Съперникът е потенциално доста опасен на клей, като през този сезон достигна до финалите в Сантиаго (Чили) и в Хюстън (САЩ).

Джокович ще отстъпи първото си място в световната ранглиста на Карлос Алкарас (Испания) след надпреварата в италианската столица. Двамата се редуват на като номер 1 в класацията на АТП през този сезон, но любопитното е, че ще участват в един турнир за първи път през годината, като Алкарас ще дебютира в Рим като поставен под номер 2.

"Странно е, че през сезона досега не сме участвали заедно в една и съща схема. Това е факт заради различни обстоятелства, които възпрепятстваха и за двама ни. Той играе много впечатляващо, на страхотно ниво. Със сигурност е тенисистът, който е фаворит на тази настилка. Разбира се, много ще зависи дали (Рафаел) Надал ще участва на "Ролан Гарос", но Алкарас е един от основните претенденти за титлата в Париж", каза Джокович.

Испанецът Надал, който има рекордните десет трофея в Рим, пропусна надпреварата заради травма на бедрото и все още участието му на Откритото първенство на Франция е под съмнение.