Съвсем скоро лидерът на Олимпиакос Александър Везенков ще бъде определен официално за тазгодишния носител на наградата за най-резултатен баскетболист в Евролигата, която носи името на бившия играч на гръцкия колос Алфонсо Форд. Българският национал записа средно по 17.2 точки в 38-те си мача в турнира преди началото на Финалната четворка, като той дели първата позиция с гарда на Макаби Тел Авив Уейд Болдуин. Везенков обаче е взел участие в четири мача повече от стрелеца на израелците и поради това взима превес в битката за отличието.

Така за първи път в историята на Евролигата българин ще спечели наградата за най-резултатен състезател, която в този си вид е попадала в ръцете на велики реализатори в европейския баскетбол като Кийт Лангфорд, Алексей Швед, Нандо де Коло, Игор Ракочевич и, разбира се, Василие Мицич, който заслужи статуетката за миналия сезон. По този начин, ако бъде определен и за най-полезен играч на сезона, Везенков ще се превърне в едва втория играч в историята, който става MVP и топреализатор в един сезон след де Коло през 2016-а.

‼️Sasha Vezenkov is the top scorer of Euroleague this season! If he wins the MVP award he will be the second player in #Euroleague’s history who wins these two awards after Nando De Colo in 2016.

Vezenkov this season stats
17.2ppg (Total points 655)
6.8rpg
21.2PIR #olympiacosbc… pic.twitter.com/IrOlFz7loW

— Christos Harpidis (@chrisalucard) May 10, 2023

Иначе, колкото и странно да звучи, за определянето на топреализатора за сезона в Евролигата се включват и мачовете от четвъртфиналната фаза на турнира, независимо от това, че те вече не са част от редовния сезон. За класацията се считат всички срещи до началото на ежегодната Финална четворка.

Както е известно, Олимпиакос се класира сред най-добрите четири отбора, след като преодоля Фенербахче с 3-2 победи на четвъртфиналите. Така на 19 май от 18:00 часа Везенков и компания ще излязат срещу Монако в първия полуфинален сблъсък, докато три часа по-късно започва и Ел Класико между отборите на Барселона и Реал Мадрид.

Везенков е лидер и в още една от индивидуалните класации, която е и най-значимата от тях - за коефициент на полезно действие. Звездата на Олимпиакос записа среден коефициент от 21.2, като зад себе си остави Матиа Лесор от Партизан с 19.1 и Уил Клайбърн от Анадолу Ефес с 18.6. При борците единствено Лесор изпревари Везенков - 7.1 борби средно на мач за центъра спрямо 6.8 за крилото. Най-добър подавач е Дариъс Томпсън от Баскония с по 6.7 асистенции на двубой, докато втори е Милош Теодосич с по 6.0.