Германският тенисист Ян-Ленард Щруф достигна за първи път в кариерата си до полуфиналите на турнир от сериите "Мастърс" на АТП.

"Щастливият губещ" от квалификациите, елиминира поставеният под номер 4 Стефанос Циципас (Гърция) със 7:6(5), 5:7, 6:3 на надпреварата на клей в испанската столица Мадрид.

Against all odds 🤯@Struffitennis #MMOpen pic.twitter.com/SE5ezFmVT5

— Tennis TV (@TennisTV) May 4, 2023

Германецът пласира 14 аса и спаси 9 от 10 възможности за пробив в срещата, като измъкна тайбрека на първия сет от изоставане с 1:4 точки, а в решаващата трета част реализира ранен брейк и дръпна с 4:1 гейма, за да стигне до успеха срещу вицешампиона от 2019 година.

"Чувството е невероятно. Беше много, много тежка битка. Знаех, че трябва да покажа най-добрата си игра, за да имам шансове. Изключително съм доволен от показаното. Атмосферата беше страхотна и съм щастлив от тази победа", коментира Щруф, който стана едва третият "щастлив губещ" в историята след Томас Йохансон (Торонто, 2004) и Люка Пуй (Рим, 2016), който достига до полуфиналите в сериите "Мастърс", след като е претърпял поражение в квалификациите.

May the Fourth Be With Struff 🇩🇪

Lucky loser @struffitennis STUNS Tsitsipas to reach his maiden Masters 1000 semi-final!#MMOpen pic.twitter.com/gsTcmIX6oK

— Tennis TV (@TennisTV) May 4, 2023

Следващият съперник на 33-годишния германец ще бъде руснакът Аслан Карацев, от когото той загуби в последния кръг на пресявките с 4:6, 2:6 на 25 април.

Started from the qualies now they're here 🎶@Struffitennis @AsKaratsev #MMOpen pic.twitter.com/h6NjIZUTvz

— Tennis TV (@TennisTV) May 4, 2023

"Аслан играе невероятно през тази седмица. Трябва да призная, че ме победи доста лесно в квалификациите. Аз не показах най-доброто от себе си в онзи мач, но това се дължеше и на неговата игра. Затова ще трябва да анализирам внимателно срещата и се надявам да се представя по-добре", каза още Щруф.

Германецът падна до 167-ото място в световната ранглиста след контузия на десния крак през миналия сезон, но след силните се игри в Мадрид се изкачва до 31-ата позиция.