Тази вечер Академик Пловдив може да сътвори най-голямата сензация в модерната история на Националната баскетболна лига. Тимът на Йордан Янков се намира на една победа разлика от това да елиминира лидера в редовния сезон Рилски спортист. А тази победа може да стане факт днес от 19:00 часа, когато пловдивчани приемат самоковци в своята зала "Сила" за мач №2 от четвъртфиналната серия между двата отбора.

С изключително умна и подредена игра Академик, който завърши на осмото място в редовния сезон, успя да пречупи доминатора в шампионата в мач №1 и да го спечели със 79:76 след драма в последните минути. Пловдивчани заложиха на отборна игра, а нетипичната им защита объркваше Рилецо, който почти не намери чист път към коша в решителните моменти от срещата. Така се стигна до изненада още в първия ден на плейофите, като сега Рилски, който в последните няколко сезона доминираше в редовната фаза, отново е напът да се размине с трофея, като този път отборът е застрашен и с провал още на четвъртфиналите.

Едно е ясно - момчетата на Людмил Хаджисотиров няма да се дадат без бой и именно за това говори стрелецът на тима Крис Минков пред Sportal.bg през вчерашния ден. Той сподели, че в отбора му има достатъчно състезатели, които са били в подобни ситуации в кариерите си и чрез натрупания опит Рилски не само може да върне серията в Самоков, но и да я спечели. От другата страна лидерът на пловдивчани Васил Бачев вярва, че тимът му може да спечели още един труден мач с този съперник и да затвори серията на нула.

Интересен факт е, че Академик Пловдив постигна успех в последното си домакинство на Рилски спортист. Това се случи на 10 април, когато пловдивчани се наложиха с 87:83 в своята зала. Преди това двата тима изиграха още един равностоен мач в Пловдив, но тогава победител бе Рилски със само точка разлика - 79:78.