Арина Сабаленка се класира за финала на турнира по тенис на клей от сериите WTA 1000 в испанската столица Мадрид с награден фонд 7,7 милиона евро.

Сабаленка, която е номер 2 в схемата, стана първата тенисистка, която достига пет финала в един сезон преди надпреварата в Италия от Виктория Азаренка през 2012-а. Финалът в Мадрид е втори за състезателката от Беларус в последните три сезона.

Шампионката от 2021 година победи гъркинята Мария Сакари с 6:4, 6:1 и ще преследва общо 13-а титла и пета в сериите WTA 1000 срещу победителката от двубоя между полякинята Ига Швьонтек и рускинята Вероника Кудерметова.

Полуфиналният сблъсък между Сабаленка и Сакари продължи час и 26 минути.

😃@SabalenkaA keeps things rolling in Madrid as she awaits the winner of Swiatek/Kudermetova in the final...#MMOPEN pic.twitter.com/6JTl3FHPQg

— wta (@WTA) May 4, 2023

Арина Сабаленка поведе с 3:1 в първия сет, допусна изравняване за 3:3, но до края даде само още един гейм на Макия Сакари. Във втората част представителката на Беларус бе категорична и се класира за финала в Мадрид.

Деветата в схемата гъркиня вече е с актив 7-22 в полуфиналите, които е играла. Тя за първи път достигна до топ 4 в испанската столица.