Руснакът Аслан Карацев стана първият тенисист, който достига полуфиналите на турнир от Големия шлем и на „Мастърс“ надпревара, стартирайки от квалификациите. 

Карацев влезе в топ 4 на турнира по тенис на клей от сериите „Мастърс“ в испанската столица Мадрид с награден фонд 7,7 милиона евро след успех над китаеца Джан Джъджън със 7:6(3), 6:4 за час и 42 минута игра.

Полуфиналистът от Откритото първенство на Австралия през 2021 година се превърна и в едва вторият квалификант, който ще играе на полуфинал на "Мастърса" в Мадрид след Фабрис Санторо през 2002 година. 121-ият в световната ранглиста Карацев е загубил само един сет в седем мача до момента в испанската столица.

Съперник на руснака в битката за класиране на финала ще бъде победителят от последния четвъртфинал между четвъртия поставен Стефанос Циципас (Гърция) и Ян-Ленард Щруф (Германия), който предстои тази вечер.

След равенство 6:6 гейма в първия сет, Аслан Карацев изостана с 0:3 в тайбрека, но спечели седем поредни точки. Руският тенисист започна с пробив втората част и задържа преднината си до края, за да достигне до първия си полуфинал на „Мастърс“ турнир.