Наставникът на Шумен Янко Янков обясни домакинската загуба от Рилски спортист (71:99) в последния кръг от редовния сезон в Националната баскетболна лига с по-високата класа на съперника. Той наблегна на представянето на някои от младоците в своя състав. 

"Като изключим последната част, в която влязохме доста меко, и агресията им през второто полувреме ни накара да играем така. Но днес дадох шанс на доста млади момчета да усетят атмосферата, но от тях се очаква повече. Баръш Мустафа има 12 минути игра, добро включване, но и много грешки. И другите, които се включиха, видяха какво ги чака в НБЛ. Поздравявам отбора на Рилски спортист, определено се вижда, че се настройват за плейофната фаза и днес чисто тактически опитваха различни неща в играта. Желая им успех напред, а нашите момчета се надявам да влагат повече усилия в залата. Борбата днес бе прилична, въпреки че високите ни състезатели натрупаха нарушения. Това се отрази на техните минути. Отново допускаме 100 точки, което в нашата зала е определено много. Нямаме много време за корекция, в сряда играем с Левски в Шумен. Последна домакинска среща и изобщо последна за сезона. Подканвам нашите фенове да дойдат да се насладят на качествен баскетбол и да ни подкрепят в последната среща. Ще се опитаме срещу Левски да направим корекции и да покажем по-добро лице”, коментира Янков. 

"Борихме се здраво в този мач. Имаме контузени съотборници - Николов и Секулов, и трябваше ние, младите, да се включваме на моменти. Накрая обаче не ни стигнаха силите. Играта в НБЛ е много по-различна, отколкото в ББЛ. На много по-голяма скорост се играе, на по-високо ниво. Не мога да пробивам както мога в ББЛ, просто играчите са по-добри. Смятам, че трябва да играем по-добре в защита. Много лесно получават топки под коша. Борбата ни също не бе на ниво. Трябва да тренираме повече, да се развиваме и да се учим от грешките”, сподели Баръш Мустафа. 

"Рилски спортист са най-добрият отбор в лигата в момента, с най-много победи, най-добрите играчи. Ние пък бяхме без основни играчи като Секулов. Опитахме се да играем здраво, да отговорим на тяхната интензивност. Успяхме да играем равностойно през първото полувреме. През второто полувреме те просто имаха по-добра игра и се откъснаха. Младите в отбора трябва да се уверени в уменията, които имат, но и трябва да продължават да работят. Но това е друго ниво на баскетбола. В НБЛ играчите са по-силни, по-бързи и трябва да си уверен, но и готов за играта. Влизаш и се опитваш да дадеш най-доброто за отбора - без значение кое е то. Може би нямаш възможност да вкарваш, но трябва да играеш в защита, да се бориш. Трябва да се опитваш да правиш всичко възможно, за да имаш въздействие върху играта, да излезеш и да покажеш, че го можеш”, подчерта топреализаторът на шуменци Ишмаел Ел-Амин.