Продължават да излизат пикантни подробности около престоя на Греъм Потър начело на Челси, като според авторитетния сайт “The Athletic” играчите на лондончани не са имали особен респект от него поради различни причини.

Според информациите някои от футболистите са наричали подигравателно наставника си “Хари” и “Хогуортс”, по аналогия с популярния герой от произведенията на Джоан Роулинг. Макар че отношенията с Потър никога не са били враждебни, ключови футболисти са били все по-скептични към неговите умения и са смятали, че той не е в свои води начело на тима.

Един от източниците на “The Athletic” казва, че Потър е попитал член на отбора: "Какво мислят играчите за мен?", което само е подкопало авторитета му.  Да се притеснява за това как го възприемат, правилно или не, се е сметнало за признак на слабост и знак, че не се чувства достатъчно уверен.

🔵 #CFC squad so big some players had to change in corridor
🔵 11v11 & 9v9 training games at same time
🔵 Players' 'Hogwarts' & ‘Harry' nicknames
🔵 Key influence of Eghbali
🔵 Potter liked but 'out of his depth'

The story of why Graham Potter's time at Chelsea went wrong

— The Athletic | Football (@TheAthleticFC) April 4, 2023

Играчите са чували публичните изказвания на Потър, настояването му, че са му дали всичко след всяко колебливо представяне, и усещането, че той се проваля, се е засилвало в тях. Той им казвал да се доверят на процеса, опитвал се е да ги убеди, че нещата ще се обърнат, но те са се съмнявали - за тях на Потър просто му е липсвал авторитет. 

Мнозина от отбора, вероятно несправедливо, са стигнали до заключението, че наставникът е човек, който винаги казва “да” на исканията на собствениците на клуба и се съобразява с всичко, което те искат - независимо дали става дума за трансфери или дори за избор на титуляри. Но фактът, че слухът се е разпространявал в отбора, допълнително е увредил обстановката и хармонията в съблекалнята.

According to reports in @TheAthletic, some Chelsea players referred to Graham Potter as "Harry" or "Hogwarts" behind his back pic.twitter.com/0V7eIX8kdZ

— SPORTbible (@sportbible) April 4, 2023

Футболистите са наблюдавали бързината на входящите трансфери през януари, и са се чудели защо мениджърът просто се съгласява с всичко това, очевидно не желаейки да се противопостави на разпадането на отбора, спечелил втората европейска купа на клуба през 2021 г. Младежи със сравнително малък опит, със сигурност не и в Премиър лийг, пристигаха срещу огромни суми и бяха вкарвани или направо като титуляри, или на пейката за сметка на опитните, които преди това бяха смятани за стълбове на отбора.

След като контузените в Челси намаляха, в един момент се оказа, че Потър работи с група от футболисти, която понякога наброява между 33 и 40 играчи. Някои от тях бяха младоци, на които бе предложено да тренират с по-големите, когато по-опитните играчи отсъстваха. Други бяха привлечени под ръководството на Тухел. Още повече пристигнаха като част от безпрецедентното разточителство на трансферния пазар в средата на сезона.

Стигало се е до почти комични ситуации - групата играчи на Челси е била толкова раздута, че някои играчи е трябвало да седят на пода по време на разбори, докато други са се преобличали в коридора, защото просто е нямало място за тях в съблекалнята. На едно от последните занимания Потър e организирал мач 11 срещу 11 на един терен, докато на съседната площадка едновременно се е провеждала тренировъчна среща 9 срещу 9. Всички участници са се смятали за потенциални титуляри. Дори преди да се вземат предвид играчите под наем, броят на играчите в отбора е бил просто неуправляем.

🚨 So bloated had Chelsea’s first-team squad become that some players had to sit on the floor during team meetings while others changed for training in the corridor.

Some training sessions had to involve a 9v9 game on top of the usual 11v11 such is the size of the squad.#CFC… pic.twitter.com/XR9dzHIYyg

— Chelsea Dodgers 🧢 (@TheBlueDodger) April 4, 2023

Изборът на състава също е предизвикал доста въпроси и неразбиране към Потър. Източникът на “Тhe Athletic” обяснява как Потър и щаба му са разговаряли подробно с централния защитник Тревор Чалоба в навечерието на злополучния последен мач с Астън Вила, като дори са му обяснили какви са задълженията му при изпълнение на дузпи, като са оставили в него впечатлението, че ще бъде титуляр. В крайна сметка обаче той отново се оказа на пейката, като Рийс Джеймс бе използван отдясно на тройката.

Това обаче далеч не е първото странно решение на мениджъра. Така например Хаким Зиеш, който толкова отчаяно искаше да премине под наем в Пари Сен Жермен в деня на крайния срок през януарския трансферен прозорец, е бил върнат веднага в титулярите след пропадането на трансфера му. Потър е смятал, че това е разумен начин за реинтегриране на мароканеца в състава и опит да се успокои един недоволен играч, но това е изпратило странно послание към останалите футболисти в тима. Това в крайна сметка не се оказа далновиден ход, след като Зиеш така и не се е появявал повече в игра от загубата с Тотнъм в края на февруари.

Учудване е породил и факта, че само ден след привличането на Жоао Феликс, португалецът е бил хвърлен в битката с Фулъм на “Крейвън Котидж" - среща, която той започна добре, но бе изгонен с директен червен картон и отнесе наказание от три мача.

Тод Бьоли може и да привлича вниманието и да е по-популярният от съсобствениците на Челси, но Бехдад Егбали е истинската сила зад трона на "Стамфорд Бридж". Някои от футболистите са смятали, че присъствието на собствениците, които толкова често наблюдават отблизо тренировките, е изнервящо, въпреки че Потър нямал нищо против него. Те са стигнали до извода, че американците се опитват да управляват на микроравнище старши треньора си и че присъствието им не може да не ги сплаши.

Играчите са научили за уволнението едва в неделя вечерта чрез социалните мрежи. Някои от тях са били излезли на вечеря, когато са започнали да валят обаждания и съобщения в WhatsApp. От една страна, изненадата не беше чак толкова голяма, като се има предвид, че резултатите се бяха влошили толкова значително от края на октомври насам - до началото на март имаше едва три победи в 17 мача във всички състезания.

Показателно е, че едва шестима футболисти на Челси са изказали публично благодарността си към вече бившия си наставник. Това са Кай Хавертц, Уесли Фофана, Бен Чилуел, Марк Кукурея, Армандо Броя и Нони Мадуеке. Същевременно пък двама играчи, които почти не получаваха шансове при Потър - Пиер-Емерик Обамеянг и Денис Закария, харесаха публикацията за уволнението на мениджъра.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe